Med viss förundran och lite road läser jag vissa kommentarer i min blogg. Det är roligt att skriva men också att väldigt roligt att läsa kommentarerna. Fast nog kan man klia sig i huvudet när det blir väl seriöst kring Pippi Långstrump. Det var ju ändå för väl att det inte blev en alltför hetsig debatt om henne.
Detsamma gäller min lilla välmenande kommentar om att kunna gå till kyrkan på söndag. Jag anande väl inte att det skulle braka loss om detta med söndag, och det gör i och för sig inget, men tanken var ju mer att uppmuntra läsaren att gå i kyrkan. En del tog lite illa upp över det tror jag. De knappologiska förevändingarna för debatt verkar finnas i alla lägen. Det verkar alltid finnas något att haka på. Må så vara! Intressant hur tankar kan flyga! Hoppas alla håller humöret uppe och inte blir för bistert seriösa. Livet får inte sakna humor och lite självdistans (oj, det kändes som ett farligt uttalande. Här kan jag nog få på pälsen.)
Angående lördag eller söndag (alternativa vilodagar) så måste jag säga att i Israel, där jag levde i tre år var det en fröjd att gå till den messianska Jesustroende ”kehilan” (församlingen) på lördagen. Det var också fantastiskt att se alla dessa ortodoxa judar totalt koppla av, läsa Skrifterna, sjunga, äta och vandra i parkerna med sina familjer. En sabbat i Jerusalem är unik, i hela världen tror jag. Jag minns hur jag var tvungen att köra bil på en sabbat och körde ut från vår parkeringsplats rakt in i en klunga ortodoxa som stirrade irriterat på mig när jag försökte kompensera genom att köra riktigt långsamt, så att de inte skulle bli irriterade på mig för att bilen rörde på sig. Inte helt lätt.
Sedan tillkom en del praktiska problem eftersom muslimerna hade vilodag på fredagar, judarna på lördag och de kristna på söndagen. Det var ofta stängt dit man ville gå men å andra sidan fanns det alltid ett alternativ i ett annat kvarter. Om det var stängt hos de ortodoxa judarna var det öppet hos muslimerna eller hos de kristna. Det var lite spännande och hoppa mellan de etniska och religiösa gränserna när man behövde ett apotek eller grönsaker.
En praktisk fördel att gå i kyrkan på söndag istället för lördag här hemma i Sverige är väl att man träffar mer folk att tillbe Gud med och umgås tillsammans med. På lördagen verkar alla vara ute och handla 🙂
Så använde jag ordet ”nattvard” som fick en vaken iaktagare att undra om det verkligen var nattvard på morgonen, det var ju inte natt. Det kan förstås ha varit väldigt mörkt tidigt på morgonen:) Lite petigt kanske.
Det vi allmänt kallar nattvard, Herrens måltid, brödsbrytelse, Eucharisti, Herrens heliga nattvard, m.m (kärt barn har många namn) var det alldeles säkert, även om den naturligtivs utvecklades (all utveckling är inte negativ heller) och hade lite olika former, inklusive detta med den tidiga agapemåltiden.
Jag skulle tro att de flesta förstod vad jag grundläggande menade. Att idag fira nattvard, eucharisti, tacksägelse, i en söndagsgudstjänst är en härlig nåd jag unnar alla. Det var liksom detta jag tänkte på. Senast i söndags var jag i Lund (efter ett besök i Malmö) och fick då möjlighet att göra detta i S:t Laurentiestiftelsen och lyssnade samtidigt på prästen Bo Brander. Mycket bra! Härlig gemenskap med både Herren och hans folk! Det unnar jag alltså alla!
Mycket bra! Jag håller med. 6 + 1. Jag tänker på Jesaja 58. Vad det innebär att bli förd fram över landets höjder vet jag inte, men jag gissar att det är något bra 🙂 ha en bra dag! Älska Jesus och drick starkt kaffe!
/Johan
”Om du hindrar din fot på sabbaten att göra vad du har lust till på min heliga dag, om du kallar sabbaten din lust och förhärligar den till HERRENS ära, om du förhärligar den genom att inte gå egna vägar och inte göra vad du har lust till eller tala tomma ord, då skall du fröjda dig i HERREN, och jag skall föra dig fram över landets höjder och låta dig njuta av din fader Jakobs arvedel. Så har HERRENS mun talat.”
Vad roligt att läsa. Ja du pastorn, ibland kan man bli förvånad över hur ens ord lever vidare i andras tankar. Ord med olika valörer talar olika till olika människor, särskilt beroende på var de är i livet med Gud. Men är det inte lite nyttigt att du som predikant får se hur olika vi reagerar på dina ord? Och självklart förstår vi vad du menar 🙂
Vad roligt det där med att åka extra sakta på söndagen 🙂
Förresten, angående att kommentarerna spretar. Ibland gör de ju det eftersom vi skulle vilja veta vad du anser om olika viktiga och mindre viktiga frågor som rör livet som kristen etc. Kan man få ge förslag på att du lägger ut en länk, eller en liten brevlåda dit man kan få skicka frågor som bara du kan läsa och så får du göra som du vill och svara på de du anser att du vill och hinner. Bara en tanke.
Gud välsigne dig och Birgitta!!
Förresten skulle det vara underbart om Birgitta skulle vilja börja blogga. Vi kvinnor har inte jättemånga kvinnliga föredömen att titta på. Jag skulle läsa varje inlägg med stort intresse! Hälsa det! 🙂
Vi som kommenterade söndags-peppingen förstod nog innebörden. Problemet är att det inte är självklart för alla Jesus-troende att det är något positivt att gå i kyrkan, eftersom dagens kristendom är (som jag ser det) något fundamentalt annorlunda än den tidiga Jesus-rörelsen. Jag menar att du försökte använda en bild från den tidiga Jesus-rörelsen (fortfarande med oklara källor) för att peppa till kyrko-engagemang idag, vilket är väldigt tveksamt. Kul att du tycker diskussionen var rolig. 😉
Sterk kaffe, litt distanse til seg selv og litt ekte Jesus glede og hjertes takknemlighet tar bort det meste av det som irriterer oss hos andre. Jeg tror ikke man skal la være å stille spørsmål, men slutte å være kritisk i undertonen, for det er det som er tonen i alle ting, det birdar ikke til noe annet en et surt liv for den som har undertonene i sitt liv. Men det birdrar også forpeste andres liv og det er vi jo ikke kalt til. Og så blir det så ille for den det gjelder når han/hun treffer glade kristne. For hvilken rett har noen til å glede seg og rope høyt halleluja om det ikke passer den sure…
Ulf, du kommer bli en preste for hele Sverige.
😉
Att Jesus är Guds son och att hans offer är vägen till förlåtelse, försoning och upprättelse för människan, tror jag på! Humor och självdistans tror jag också på – det är säkert en gåva av Gud för att vi ska orka bättre.
Undervisning är gott om den som lyssnar gör det med urskiljning och behåller det som är bra och lämnar det andra till ett annat tillfälle. Kanske förstår man bättre då.
Jag uppskattar verkligen både bloggen och kommentarerna. Åsikter behöver inte följas åt och ska inte heller. Vi utvecklas när vi tillåter oss att försöka förstå hur den andre tänker. Det tror jag också på!
Och vi behöver en diskussion om Pippi mellan varven i detta prestationskrävande samhälle, eller hur?
🙂
Det är underbart att gå i kyrkan på söndagar. Trist att inte alla tycker just det.
Det är synd att en del missuppfattar vad du skriver.
Men jag och många med mig uppskattar det du skriver. Då du skriver undervisning så är det andlig mat.
Tack för att du är en så bra pastor och tack för vad du gör för enheten bland kristna i landet. Jag tycker du är ett föredömme för andra där. Du gör mycket för enhet, bla besöker du andra kyrkor, som tex då du besökte S:t Laurentiestiftelsen.
Gud välsigne dig.
Ja, det dyker upp många olika frågor. Det är nog inte lätt att komma till rätta med svar på varje litet ”spörsmål” här på bloggen. Som uppmuntran vill jag ändå säga Dig, så där i störta allmänhet: Du kommer från en (från början) mycket utskälld roll i kyrkohistorien – till något av en ”pappa-roll” för många vilsna själar, även kristna, i Sverige. Någon ”ulv” är du då inte.
”In love”
Hej Ulf. Tack för en underbar blogg!!!! Älskar att läsa den mellan varven när tiden existerer. Det viktiga är att vila igentligen när jag tänker på det där med sabbatsvila. När man arbeta inom sjukvården så hinner man inte alltid att vila på en fredag, lördag eller söndag, så då blir plötsligt onsdagen vilodagen. Så jag har lärt mig att dagen inte är viktig utan att man bara har en dag i veckan satt åt Herren. /Eleven
🙂
Men det värsta är ändå långfredagsfirandet. Den dagen är ju helgad åt avguden Frej. Till dennes ära offrades om hösten människsor,som troddes uppstå från de döda om våren, sumboliserande naturens kretslopp. Till den avgudens ära sjunger ju ännu idag svenska skolbarn ”Den blomstertid nu kommer”. Detta är naturligtvis en katolsk villoläran! Vem kan vara helt säker på att den blyga linnéan i vår blomsterrabatt inte är den fornegyptiska gudinnan Isis, hon som födde Horus-barnet, som symboliserar att den pånyttfödda solen varje morgon ny stiger upp ur Mörkrets rike bortom horisonten?
Nu fick du allt något att bita i! Låt oss för säkerhets skull förkasta hela Nya Testamentet och vända åter till de judar, som har konvererat till kristendomen, och är experter på kristen tro. Det enda som jag inte kan förstå, är hur någon som aldrig har varit jude, kan konvertera FRÅN judendomen…
Men strunt i det! De är i alla fall de rätta judarna, de är de första kristna som någonsin har funnits. Tack Aletheia för att ni har avslöjat bedrägeriet, som kristna har varit utsatta för under 2000 år!
Grattis småbarn! Idag klubbades vårdnadsbidraget igenom i Riksdagen.
Lite mer tid,
lite lugnare takt,
i den närmaste kretsen,
stärkande:)
mormor Kerstin
Vad tänker du Ulf när vi ifrågasätter eller kritiserar det du skriver? Begrundar du då våra ord eller är du snabb med ”jag-vet-bäst-tankarna” som dom flesta av oss brukar göra i ren självbevarelsedrift?
Vidare vill jag bara säga att det är gott att du tar upp vikten av Eucharistin. Vad finns det för djupare väg att dela full gemenskap med andra troende och med Kristus än genom dena heliga måltid? Vilken nåd!
Allt gott/ Samuel Varg Thunberg
Ulf, skulle inte du kunna kommentera kring de ekonomiska förfrågningar som är ställda till ett antal Amerikanska Pastorer. Borde inte all ekonomi i en församling vara minst lika öppen som i ett aktiebolag eller en förening, där lönsekostnade, resor inköp mm redovisas? Varför inte göra som ett professionellt företag, lägga ut bokslut på sin hemsida? Behöver inte specificerass vilka som gett vad, bara det att ekonomin är transparant mo medlemmar, allmänhet mm
Kommentar till Emils inlägg//
Tror inte att Gud vill ha det transparent.
Varför? Min inre människa, tror det är den i alla fall, säger att vissa saker skall vara sekreteessbelagda.
Olle! Borde inte en församling vara minst lika öppen med sina finanser och sin verksamhet som ett företag eller en förening? Det handlar om att skapa förtroende och det görs bäst genom att saker är transparanta, än att de är dolda och öppna för spekulationer. Är övertygad om att många tråkigheter i kristenheten hade undvikits om detta tillämpats. Sekretess ska finnas där det är absolut nödvändigt.
Bäste Emil: jag tänkte i eftermiddags på bibelordet där Jesus säger till Petrus: ”Vad synes dig, Petrus. Är det sönerna eller folket som betalar skatt? … Men för att vi inte skall bli till anstöt för någon, skall du gå ned till sjön och där finns en fisk med ett mynt i munnen” (etc).
Troligtvis har Du rätt, Emil. Det är möjligen bättre att vara för ärlig, än tvärtom.
Klokt kan vara, att gå på bibelns ord i stället för att följa sin inre människa – dvs anden. Bibelordet måste sättas högre än inre vittnesbörd.
Själv är jag utbildad på högskolenivå inom ekonomi och jag har på känn att Du också är högt utbildad.
”räcker upp handen här”
Oj,oj är det inte märkligt att just av alla ting i dessa ”intressanta kommentarer” dyker pengarna upp……
Kommer fr.ett västsvenskt företag med boksluts skyldighet. (medlem i en liten,liten pingstförs.)
Emil! Jag har inte sett att det skulle har varit bra, varken för oss, eller våra anställda att ha inblick i företagets ekonomi! Så det är lätt att försköna det. Det har mest skapat missnöje…
Oftast har inte en anställd hela företagsaspekterna med sig. Investeringar kan ses som våghalsiga och mission o evangelisation strider oftast mot sunt förnuft. Jesu liv strider mot sunt förnuft.(vad nu sunt förnuft är?) Ett företag/församling bär man mer än 24 timmar om dygnet, vem kan ifrågasätta den lönen?
I dagens samhälle har vi lärt oss att ta kontrollen över våra liv. Men ett liv med Jesus handlar om att släppa den och låta Jesus styra.
Församlingar kan komma o gå. Det gör företag oxå. Människor har fel o brister, även i en församling. Men Guds ord kommer att bestå.
Men om vi går fel/gör fel finns det ALLTID en väg tillbaka. Så stor är nåden. Är vi villiga att förlåta den som handlar fel? Jesus gjorde det när han levde på jorden. Hela tiden…hela vägen upp på korset.
Ett litet tillägg.
Förtroende byggs väl på ärlighet?. För det krävs inte att vara transparant.
En församling måste följa de lagar som Riksdagen stiftat samt Föreningen Auktoriserade Revisorer föreskrifter.
Alltså: konklusionen är att Veronica C. har rätt.