Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Om makt och annat i Dagen. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Makt är ett lite läskigt ord. Det ger lätt obehagliga associationer. Maktstrukturer låter ännu värre. I tidningen Dagens sjätte artikel om Livets Ord tas detta med makt upp. Jag tycker grundläggande att artikeln faktiskt är helt OK. 

För ett tag sedan skriv jag en bok om andligt ledarskap, ”En andlig ledare” som jag rekommenderar åt den som vill veta mer hur jag ser på detta med att leda och betjäna, två ord som måste stå samman. 

En annan sak som kommer fram i artikeln är det faktum att väldigt mycket av vårt arbete bygger på delegering. Det är inte allmänt känt, att jag faktiskt inte rotar i allt. Ibland har det nästan blivit lite festligt när man tror att det är så att jag lägger mig i varenda detalj och toppstyr varje andetag och jag har tänkt, att de skulle bara veta…..  Men de urbana myterna är seglivade.

Delegering är faktiskt helt nödvändigt för att ett arbete skall kunna växa och ha framtiden för sig. Utan att ge ansvar och lita på att medarbetare kan utveckla olika områden någorlunda självständigt skulle vi idag aldrig haft ett starkt missionsarbete, en levande församling, ett stort förlag, en stor kristen skola och ett arbete med att hjälpa ryska judar. Det skulle aldrig ha fungerat i längden.

Själv ser jag alltså min roll främst som pionjär, grundläggare och inspiratör. Som pastor innebär det att ha ansvar för översynen över arbetet och arbeta med inriktning och den stora bilden. Det har ju naturligtvis inneburit att jag har varit offentligt synlig, och ständigt synats, men om vi inte varit ett väl fungerande team som arbetar tillsammans i endräkt hade det aldrig fungerat i vardagen.

Det hör nog till ovanligheten att vi har ett stort team som i så många år har kunnat arbeta i en sådan enhet med varandra. Vi talar ju om människor med starka personligheter, med ledaregenskaper och dessutom med så olika gåvor. Det är rätt fantastiskt att vi har kunnat göra denna resa tillsammans i 25 år.

Jag har en djup tacksamhet till Gud och till alla medarbetare, både anställda och frivilliga, och inte minst alla församlingsmedlemmar och partners, som har gjort allt detta möjligt. För oss alla som varit involverade har det varit ett stort under som vi tackar Gud för.