Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Att missförstå varandra. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det är lätt att förstå situationer fel och att missförstå vad man läser. Idag gick jag över vägen och tog ett äpple i grannens träd som står vid deras sommarstuga. Just då kom en cyklist som uppenbarligen kände igen mig förbi och jag kunde riktigt läsa missnöjet i hennes ansikte. Ekman är ute och pallar i smyg. Man kan tänka sig konversationen kring bordet vid middagen. Vad hon naturligtvis inte kan veta är att grannen i helgen sa innan hon reste från stugan att jag kunde ta så mycket jag ville. Det kändes onekligen lite pinsamt trots att man var oskyldig.

I somras åt jag lunch med några personer och en som var från ett annat land försökte orientera sig och frågade mig hur det gick med arbetet i slottet.  Slottet tänkte jag, vilket slott? Kanske han menar metaforiskt, att jag sitter inlåst, som förskansad i en borg. Nej, jag insåg att han blandade ihop mig med Peter på Bjärka Säby. Lite roligt att bli förväxlad med en god vän. Konversationen fortsatte och någon nämnde om min bakgrund som luthersk präst. Nästa fråga som kom gällde vår församling, storlek m.m. Helt plötsligt insåg jag att mannen ifråga trodde att jag hade en gigantiskt Luthersk församling i Uppsala och undrade hur det hängde ihop med resten av kyrkan. Det blev onekligen lite trassligt en stund men löste sedan upp sig. Jag insåg hur lätt man kan associera åt olika håll när man inte har en komplett bild. Hjärnan fyller nästan automatiskt i men det blir inte alltid helt rätt.

Min knivskarpa svärmor, 93 år, hör lite dåligt men det är sannerligen inget fel på intelligensen. Vi skrattar gott tillsammans när hon inte hör allt som sägs men hon omedelbart börjar associera och kreativt försöker räkna ut vilket ord som sades. Det kan bli hur lustigt och tokigt som helst och hon skrattar själv åt det.

Detta säger mig några saker. Vi får väl vara försiktiga att snabbt dra för vidlyftiga slutsatser av saker vi läser eller hör. Skenet kan bedra. Det är ibland intressant vilka oerhörda teorier som kan spinnas på bara några uttalanden där man menar har fakta belägg men egentligen bara fyller i tomrum med fel saker.

Det andra är hur man kan tolka Biblen negativt när man finner saker som man inte tycker stämmer. Hur många var det egentligen vid graven?  Hur många döva botade Jesus? Höll han Bergs- eller Slättpredikan? När rensade han templet egentligen? En negativ hållning tar dessa ögonblicksbilder och pusslar ihop dem negativt och får fram motsägelser och felaktigheter och avfärdar sedan trovärdigheten.

En annan och mer positiv inställning söker svaren på ett annat sätt, med minst lika mycket saklighet eftersom man vet att man inte vet allt, inte har hela bilden. Tolkning av fakta, och fakta är aldrig kompletta, beror alltså också mycket på min egen inställning.

Om det nu står imorgon i någon tidning att jag upptäcktes palla äpplen så såg det naturligtvis verkligen ut så. Ändå var det inte så. Så kan det vara med mycket.