Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Finanskrisen rullar på. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Trots det enorma stödpaketet från USA:s regering på 700 miljarder dollar så rullar finanskrisen på och svallvågorna drar in över Europa. Detta är nog inget att leka med utan säkert långt allvarligare än vad media och de olika regeringarna kanske är beredda att medge.

Det är naturligtvis ytterst allvarligt när banker inte längre vill låna ut pengar till varandra. Eftersom hela det ekonomiska systemet i stort sätt bygger på att krediter ges så blir det allvarliga störningar när krediter inte längre finns. De banker som inte får låna av andra banker kan ju inte längre låna ut till sina kunder. När förtroendet för bankerna sjunker, se hur bankaktierna rasar, och småspararna tar ut sina pengar så sprider sig lätt paniken. Inte undra på att regeringen gick ut och garanterade upp till 500 000 kronor för de bankkunder som har innestående medel ifall något allvarligt skulle hända.

Paulus talar till de rika i 1 Tim. 6:17- 19 att inte vara högmodiga eller sätta sitt hopp till något så osäkert som rikedom. Han säger inte att de inte får ha pengar, se vers 17, 18. Tvärtom säger Paulus här att man både kan bejaka pengar som Guds gåvor men framförallt använda dem genom att rikligt dela med sig.   Däremot varnar han för att sätta sitt hopp till dessa pengar eller yvas över sin rikedom. Det är intressant att han säger att rikedom är något osäkert. Osäkert är väl det man kan säga att det är just nu, minst sagt.

Igår hörde jag en ung reporter som med gravallvarlig röst talade om att detta bara är början på en djup och varaktig recession. Om det är en ekonomisk vinter ett tag nu så får vi ta fram de kläder som passar för vintern, alltså anpassa kläderna efter klimatet och munnen efter matsäcken utan att dras med av omvärldens fruktan och panik.

I allt detta vet vi att vi faktiskt tillhör ett annat rike, ett rike som inte kan skaka, Hebr. 12:28, nämligen Guds rike. I allt detta finns Guds beskydd, omsorg, försörjning och mirakulösa kärlek på ett påtagligt och konkret sätt. Nu kommer säkert en tid då vi också mer än någonsin får hjälpa de fattiga även i Sverige  och ännu mer tro Gud om hans välsignelser och ingripanden i konkreta situationer. Paulus säger ”Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda med det.” 1 Tim. 6:8. Han hade sin identitet och sin kärlek fast förankrad hos Jesus och då kan man vara flexibel och nöjd även i skakiga situationer och lita på Guds trofasta omsorg. 

Herren kan använda dessa skakningar till att väcka tusentals människor till att se att livet faktiskt är skört och att det materiella välfärden bara är en fernissa som lätt repas och går sönder. Livet handlar om långt viktigare saker för vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ.