Nu är TV-debatterna över och bara några veckar är kvar till valdagen i USA. Det är ett viktigt val eftersom USA, på gott och ont påverkar sin omvärld kraftigt. Synen på USA är ofta stereotyp i Sverige och vi har ett väl ingrott USA-förakt som går från generation till generation. Det är inget nytt. USA är nog emellertid mycket mer komplext än vad vi i vårt lilla land riktigt förstår och vi är väl inte världsbäst på att förstå dem. USA är en hel kontinent, inte ett litet homogent land.
McCain ligger klart efter och det blir nog svårt för honom att ta igen Obamas försprång. Obama är skicklig och ligger helt rätt i tiden när amerikaner är trötta på de de gångna åtta åren med Irakkrig och nu en allvarlig finanskris. Problemet med Obama är naturligtvis hans oerfarenhet och hans outröttligt återkommande schabloner där han egentligen inte säger något alls vilket gör det svårt att veta vad han egentligen har för sakpolitik. Den verkligen förloraren är president Bush som har hånats som kanske aldrig förut en president har hånats. Amerikanernas dom över honom är hård men frågan är om inte historien kommer att vara mildare emot honom när man fått lite mer perspektiv på hans ämbetsmannatid. Då kommer man nog uppmärksamma elfte september mer. Den händelsen har helt kommit i skymundan för det mer eller mindre fiaskoartade Irakkriget.
Historiskt perspektiv, djupare analyser och saklighet är väl inget som präglar den mediaberoende, konsumtions- och underhållningsinriktade genomsnittsamerikanen som är mer inställd på omväxling, spänning och bekvämlighet. Obama vinner nog och och en ny Clintonera kanske kommer såvida inte den ekonomiska krisen går vidare. Då har nog Obama inte så mycket att komma med. Clinton-eran hade ekonomisk tillväxt men en alltmer urspårad moral och sekulariserad livsinställning där de traditionella kristna dygderna, åsikterna och beteenderna mer och mer urholkades både i det offentliga livet och i det privata.
Sedan får man ju tillstå att den märkliga blanding av evangelikal teologi, allmän social konservatism och amerikanska stormaktsdrömmar inte är något som speciellt mycket tilltalar resten av världen. Det är alltid lätt att evagneliet insnärjs och blandas upp med den omliggande kulturen. Det kan nog aldrig helt undvikas men det måste åtminstone uppmärksammas. Dock utan det antiamerikanska fördomspaketet som i sin ytlighet är rätt tröttande och som vi svenskar älskar att gott oss i.
Amen, amen
Jag kan inte hålla med dig i din analys, Ulf! USA-föraktet är större i övriga större delen av Europa, är vad jag har förstått. I synnerhet i Frankrike och Tyskland, om vi ska tala de stora nationerna. Här i Sverige behandlar vi amerikaner som kungligheter, tydligen även när de är skitstövlar, typ Billy Butt. Det är klart, det är skillnad på människor, och staten USA. Men ändå! Jag har alltid ansett mig vara en allierad till USA, men den alliansen har fått sig en törn, i synnerhet som staten USA hänger sig åt tortyr idag, som ett annat Saudi-arabien. Jag hoppas att McCain sätter Gud i första rummet i framtiden, om han blir vald, som de amerikanska presidenterna brukade göra så sent som för några år sedan! Det handlar nämligen inte om vem som gör vad mot vem, det handlar om vem som gör vad! Och Gud måste vara konsekvent. USA må vara en kontinent, men den är ung! Det betyder att landet är minst lika homogent som Sverige. Sverige har haft längre tid på sig att utveckla kulturella grader av skillnader, och man får inte glömma att USA har varit massmedialt i åtminstone en tredjedel av sin historia! Dessutom har befolkningen i stort varit geografiskt rörlig inrikes längre tid än Sveriges befolkning. USA har dessutom antagligen färdats åt homogenitet historiskt sett, fram tills idag. Det har inte Sverige.
Jag anser att President George W Bush är en av de mest underskattade presidenterna av Europa, och säkert av USA också. Men jag tycker inte att Irakkriget har varit ett fiasko! Den dag Obama tillträder, om han blir president, kommer Europa att märka vilka vingar höken Bush hade att skydda sina ägg under sin tid som president, även européer! Arabvärlden kommer att bli mer påträngande och offensiv mot Europa och USA, tror jag! Åtminstone så kommer det att kännas så.
”Sedan får man ju tillstå att den märkliga blandning av evangelikal teologi, allmän social konservatism och amerikanska stormaktsdrömmar inte är något som speciellt mycket tilltalar resten av världen. Det är alltid lätt att evangeliet insnärjs och blandas upp med den omliggande kulturen. Det kan nog aldrig helt undvikas men det måste åtminstone uppmärksammas.” Citat Ulf Ekman.
Du har så rätt där!
Om Amerikas förenta stater tar sig ur krisen eller inte avgörs av hur de ser på Gud respektive nationen och resten av världen. Mycket tyder på att de kommer att hamna i bakvattnet av Europa och Asien! Om du vill veta vad som skapar eller förstör välstånd så läs Nobelpristagaren i ekonomi 1999, Amartya Sen´s bok; Utveckling som frihet. Den är semifilosofisk, men det gör inte priset mindre lämpligt!
M.v.h. Roger Klang, Lund den 18/10/2008
Det har varit en republikansk president 20/28 senaste åren- det är väl i hjärtat av USA att rösta republikanskt. Men som vi ser, har det varit finanskris och bostadskris. Amerikaner ser på vad de behöver just nu, och tenderar att rösta på den presidentkandidat som kan ge detta. Därför tror jag absolut du har rätt i att Obama kommer att vinna. Mccain hade nog vunnit om valet varit före finanskrisens utbrott.
Obama epoken kommer bli ännu mer liberal än clinton epoken. Obama är bland de mest liberala senatorer i senaten.
Bush, även om han blivit impopulär så tycker jag han är urcool. Synd att Bush epoken är slut för gott.
Att du tar upp Obamas abbortpolitik som något väldigt skamligt utan att reflektera över Bush-administrationens dödande i Irak är väldigt underligt Ulf.
Obama är för abbort (dödande). Tragiskt? Ja.
Bush är sysslar med krigsföring (dödande). Mindre tragiskt? Nej.
Allt gott/ Samuel Varg Thunberg
Grundläggande håller jag med dig om det du skriver i ditt inlägg. Historien får utvisa hur domen över Bush blir. Men även historien kan vara en orättvis domare.
”Historiskt perspektiv, djupare analyser och saklighet är väl inget som präglar den mediaberoende, konsumtions- och underhållningsinriktade genomsnittsamerikanen som är mer inställd på omväxling, spänning och bekvämlighet.”
Din dom över genomsnittsamerikanen är oväntat hård, kanske lite ensidig?
Är det för att förklara varför Obama leder stort i opinionsundersökningarna? Jag tror inte att det bara har att göra med en ytlig längtan efter omväxling. Men nog är vi många som röstar baserat på känslor, eller på inrådan av andra vars omdöme vi litar på mer än vårt eget. Vi har så mycket att stå i i vår vardag att vi inte vill och orkar sätta oss in i politiken på allvar. Media kan och ska inte underskattas i det här sammanhanget.
(En parantes: Se bara på vad ViD:S (ibland lite vinklade) artiklar om kd som genast får stora delar av läskretsen att vilja lämna partiet, eller att rösta på något annat parti. Ingen vet vilket bara, och längtar efter att pastor Ulf ska säga vad man ska rösta på.)
Politik är för tråkigt och komplicerat för att gemene man ska orka bry sig mer än att de kollar några få frågor som betyder mest för dem just nu – arbete, karensdagar, högre pension etc etc. Det hindrar inte att politik faktiskt är oerhört viktigt.
Om kristenheten var mer påläst, insatt och engagerad skulle samhället kunna se annorlunda ut – oavsett vilket parti man nu vill rösta på eller engagera sig i.
Det ska bli spännande att se hur det går i USA.
Njut av semestern!
/Frida
USA är så stort och Sverige så litet. Det är klart vi värjer oss i rena förskräckelsen över inflytandet – på alla områden – över vårt land. Tyvärr har vi inte mycket att sätta emot och det är väl det som är så skrämmande.
Allt som kommer från USA är inte av ondo, utan det är att vi inte har en chans att välja som gör att man känner sig i underläge. Och därav kommer USA-föraktet som rent självförsvar.
Det är säkert därför vi är så intresserade av vad som händer i valet, eftersom det påverkar oss i högsta grad. Våra egna politiker är inte så dramatiska, men i USA kan det hända vad som helst och vi får inte ens var med och rösta!
http://www.valuevotersusa.com/high_res.php
Dette hörer vi meget lidt af i scandinavien.
Broder Samuel Varg Thunberg!
Din syn på Bush förvånar. Utifrån en katolsk hållning var Irak kriget orättfärdigt. Det startades på helt fel grunder. Dock kan ingen seriös kristen jämföra Irak-kriget med det folkmord som årligen pågår mot de ofödda-världen över. Med kristenhetens skamliga tystnad.
Irakkriget var fel ifrån början. Punkt. Dock så går det INTE att skylla dagens kaos på Bush. Än mindre på de am. ockupationstrupperna. Istället bär de arabiska despotstaterna-som vägrar att tillåta att Irak skall bli en västerländsk demokrati-en ENORM skuld för terrorn. Syrien, Irak och Saudiarabien har alla öppnat sina gränser för jihadister. Kriget står nu öppet mellan sunni och shias- de grupper som Saddam varken litade på eller tillät minsta andrum för. Emellan hamnar de kristna. Dessa blir dagligen mördade och förödmjukade. Bush bär INGEN skuld för detta. Förutom sin naiva syn på arabvärlden kontra Islam & demokrati. Irak-kriget var HELT onödigt och priset har varit alldeles för högt.
Abort innebär mord på en HELT OSKYLDIG avbild av Gud. Irak-kriget är bra mkt mer komplext än rätten till liv. Blir mkt besviken när en Dagen-journalist uttrycker sig så schablonartat.
Bush:s Irak krig är en katastrof. PUNKT. Dock har denne även gjort mkt bra runt om i världen, inte minst i Afrika och i mitt eget hemland, Honduras. U-landsbistånd och fattigdomsbekämpning har stått långt upp på dennes dagordning. Inget man kunnat anklaga tidigare presidenter för. När får man läsa om sånt i den svenska tok-vänsterpressen???
Gällande de kristna moralfrågorna som abort, familjesyn mm, har Bush varit mkt tydlig. Kyrkan har haft lite att invända emot Bush:s moralpolitik. Hans utnämningar av pro-life folk till Högsta Domstolen har varit helt föredömliga. Med Obama vid rodret kommer dödens lakejer att nomineras.
Med ärkeliberalen Obama i spetsen, får vi Gud förbjude, en ännu större abort-liberal än Clinton. Ingen slump att Kyrkans män i USA uppmanat folk att INTE rösta på Obama…Att Obama även bär STOR skuld till dagens finanskris är det få som talar högt om.
”Den som inte läser tidningar är bättre informerad än den som gör det, i den meningen att den som inte vet något är närmare sanningen än den vars sinne har fyllts upp med falskhet.” Harry Schein hade citatet från en amerikansk 1800-talspresident i en DN-spalt en gång.
Amerikanska media — inte minst nyhetsbyråerna — står idag massivt bakom Obama, och tiger om allt som talar emot honom (hört om hans vän Bill Ayer? säkert inte). Och svenska blad plockar de kryddstarkaste bitarna ur detta.
Har svenska kristna t.ex. insett att Sarah Palin är en mycket stark personlighet? Troligen inte; svenska blad föraktar henne. Först gick hon med i föräldraföreningen hemma i Wasilla, sedan blev hon borgmästare, och därefter guvernör i Alaska. Hennes popularitetssiffror där har legat på närmast otroliga 80% som tycker hon är bra.
Men media föraktar henne? Ja. Hon är ju kristen. Hon liksom president Bush. Klart att svenska media gör allt för att ta ner den sortens.
Intressant att få ta del av dina tankar över detta ämne.
Jag är dock lite fundersam kring vad du skriver om Clinton-eran. Jag tycker att Clinton var en ovanligt kompetent president, något jag också är säker på att historien kommer att minnas. Lewinsky lär försvinna i dimman.
Menar du i din kritik av Clinton-eran att George W Bush har bidragit till en ökad moral och kristna till skillnad från sekulariserade värden? I så fall undrar jag verkligen hur du definierar kristna och sekulariserade värden. För att inte tala om definitionen av moral.
Säga vad man vill om USA, men skulle VI SVENSKAR reagera som DE gjorde när den stolta Dollar-ekonomin rasade? Folkets reaktion var direkt:
”Detta sker för vår girighets skull… vi måste vända om!”
Här i Sverige visar vi upp en homosexuell Jesus, men inte säger vi något om att våra syndiga gärningar skulle hänga ihop med några konsekvenser!
Andres Lempira Chacon:
Hvorfor er katolikkene i mot prevensjon når de er i mot abort?
Og…hvorfor kjemper katolikker i mot at folk skal bruke kondom i aids-rammede Afrika?
Jeg er ikke for abort men er i mot dobbeltmoral.Jeg blir kvalm av sånt.
Jag håller med om att det är bättre att avstå inhämtande av nyheter, Staffan. Alltså, det Du nämner i första stycket av Din kommentar.
Broder John!
Katastrofen Clinton är den som är skyldig ifrån allt till uppkomsten av den Palestinska Auktoriteten (med all tragik som detta innbar för de kristna palstinierna samt för Israel) till den vedervärdiga abort-metoden känd som ”partial-birth abortion”.
Clinto-eran innebar början på Demokraternas moral-liberala era. Detta har gjort att allt ifrån de evangelikala på landsbygden, men även innestadens katoliker, känner sig alltmer främmande för detta parti, nu i ett totalt kristet moras. Demokraterna är idag homolobbyn och ”pro-choice” gruppernas självklara val. Detta borde väl säga allt.
Republikanerna har mkt att jobba på. Defenetivt!! Men demokraterna och Obama är OMÖJLIGT att lägga sin röst på som en kristen. Bättre att blankrösta isåfall.
In christo/andres
Det ska verkligen bli spännande att se hur utgången i detta val blir.
En person som var med i samma bönegrupp som mig berättade om ett program han hade hört på Sveriges radio P1. Programmet heter ring P1.
För några veckor sedan ringde en kvinna som. Hon sade att det i USA kommer komma en man, som är mycket vis. Och att han kommer upprätta en helt världsårdning. Ett helt nytt ekonomiskt system, som rästen av världen kommer att ställa sig bakom. Denna kvinna talde naturligtvis om antikrist.
Nu påstår jag inte att någon av dessa presidant kandidater är antikrist. En del hävdar det med bestämdhet.
Läser vi ordet så vet vi vad som ska hända. Vi vet inte när det ska hända och hur det kommer se ut. Men vi vet att vi varge dag som går kommer vi en dag närmare den dag då Mesias kommer åter.
Vad vi inte får glömma är vad Jesus säger om denna tid. Han säger bland annat att vi inte ska låta oss skrämmas.
Gud skapade himmel och jord, han sände sin son Jesus Kristus till världen för att frälsa den, hur mycket större är inte det än allt vad just denna värld försöker uträtta. Det är så viktigt att vi just nu när hela världen skakar håller blicken stadigt på trons fullkomnare och hövding. USA är precis som vilket gräs som helst, som ju står idag men som imorgon kan vara borta.
När det ekonomiska systemen skakar och människors förtröstan på det dem litar på blir synligt gäller det för oss troende att hålla oss till evangelium. Obama kan bli frälst, omständigheter har jag lärt mig kan förändras på mindre än en sekund! Vårt tal ska ju vara luttrat och hur lätt är det inte att åka med i de diskussioner kring finanskriser och valet i USA. Ska vi leva i ovetskap om vad som pågår!? Bort det! Självklart ska vi be med ande och förstånd, men jag känner av att alltför många hänger sig åt spekulationer än att predika Guds ord. Vi finner alla svaren hos Herren!
Det som sker när ekonomin skakar är att givandet i församlingarna minskar, och det är för mig bevis på otro! Vi måste mer än någonsin be anden om hörbarheten över vårt givande.
Gud förser sina barn alltid, oavsett omständigheterna. Om vi ger Gud så välsignar han oss.
Jag uppmanar därför varje troende att be från sitt hjärta och fråga Herren vad man ska sätta sina frön.
Hur ska vi frimodigt be om skörd, om vi inte ständigt sår! När nu världen håller igen av fruktan ska vi ge och förvänta oss skördar, vilket härligt vittnesbörd det blir för de som inte sett och hört!
Bäste Andres Lempira Chacòn.
Jag tror helt och fullt att ett människoliv, ofött som fött, är okränkbart. Abort är fel och förkastligt. Likaså är all form av krigsföring. Man kan aldrig rättfärdiga ett krig. Aldrig någonsin. Bush är t.ex. för dödsstraff. Visst har många av dom döddömda begått fruktansvärda brott men vem är en människa att ta rätten i sina egna händer och dömma till döden? Då säger vissa att det är staten som gör detta och ingen människa. Det ser jag bara som en feg insställning. Ja ett skynke som sådana personer gömmer sig bakom för att inte våga möta verkligheten sådan som den är och ta sitt ansvar.
Det jag vände mig emot här på bloggen var att Ulf så tydligt tog avstånd från Obamas abortpolitik men mer i förbifarten nämnde ett ”fiasko artat Irakkrig”. Jag ser dock inget tydligt ställningstagande emot själva kriget. Fiasko kan ju betyda så mycket. Var det ett fiasko att det gick som det gick? Eller var det ett fiasko ett en ”god kristen” man som Bush över huvud taget gick i krig?
En människas liv är heligt och okränkbart. Ingen har rätten att ta det.
Det är detta som är min poäng – inte att angripa Bush som person.
Allt gott/ Samuel Varg Thunberg
Broder Samuel Thunberg!
Enligt katolsk tro är INTE alla krig orättfärdiga. Dock måste vissa krav uppfyllas. Irak-kriget uppfyllde inte de krav som krävs för att kunna kallas ”rättfärdig”, trots att Saddam var en extremt orättfärdig ledare med Döden som ständig följeslagare.
Upplever inte att Ekman bagatelliserar Irak-kriget, snarare tvärtom. Däremot är det många som av trendiga och högst politiskt korrekta vänsterskäl, vänder sig emot Irak kriget, utan att att på ett seriöst sätt redogöra för VARFÖR. Att vara emot USA och Bush är allmänt trendigt och hippt. Få vet hur mkt gott han samtidigt har gjort.
Allt liv är heligt. Alla krig är dock INTE orättfärdiga. Det finns defetivt omständigheter som både kräver och rättfärdigör att den enskilde försvarar sig eller angriper den styrande tyrannen. Ändå tacksam för din redogörelse, Broder. Vi tycker i allt väsentligt lika. Läs gärna nedanstående länk angående Kyrkans syn på ”rättfärdiga krig”. (just war)
In Christo/andres
http://www.ewtn.com/expert/answers/just_war.htm
Högt ärade broder.
Jag delar inte Katolska kyrkans tro om ”rättfärdiga” krig. Jag håller med mina bröder och systrar i RKK om mångt och mycket men inte här.
Återigen vill jag påpeka att jag anser ett människoliv är helt och fullkomligt okränkbart i sin existens och ingen människa har rätt att ta en annans liv. Inte i abort. Inte i dödsstraff. Inte i krig. Aldrig någonsin.
Allt gott/ Samuel Varg Thunberg
Förstår hur du tänker, min Broder.
Men tycker du verkligen i såfall, i motsats till Kyrkan, att 20-juli attentatet mot Hitler, år 1944, som tveklöst var avsett att DÖDA både Hitler och andra ledande i Tredje Riket, var orättfärigt?
Vänder du dig verkligen emot att dödandet av EN eller ett fåtal män, som kan spara hundratusentals andra människoliv, är orättfärdigt? Tänk om attentatet hade lyckats. Hur många liv hade då inte kunnat sparas, både i själva kriget och i de styggeliga gasungnarna??…
In Christo/andres
Jag måste säga att jag är lite förvånad över vissa analyser i denna bloggpost Ulf. Inträdet i Irak har givetvis, precis som allt annat, en andlig dimension bortom den fysiska, som må betäcknas som ett misslyckande. Sedan är det ju så att många experter, som inte kommer fram i svensk media, fortfarande tror att Irak har haft och kanske har massförstörelsevapen. På samma sätt som amerikanerna lindar in sin kristendom i sin kultur görs samma sak i Sverige. Just det är ngt av Guds mångfald är jag övertygad om, och inget att hetsa upp sig över. I sverige har vi typ ett evangelium i sociala kläder, i USA ett i liberal kostym. Personligen är jag övertygad om att Bush gick in Irak på ett Guds tilltal, och som du säger kommer historien, den himmelska, applådera honom för det. Sedan har han gjort märkliga saker också, men vem har inte det?
Broder Andres Lempira Chacòn.
Ja jag anser att det vore fel att ha döda Hitler.
Ändamålen helgar aldrig medlen.
Ondska föder ondska. Död föder död.
Kärlek föder kärlek.
Allt gott/ Samuel Varg Thunberg
Här ovanför fick jag säga om Sarah Palin: ”Hon är ju kristen. Hon liksom president Bush. Klart att svenska media gör allt för att ta ner den sortens.”
Sedan började jag undra: Vet svenskar om att Bush är kristen? Media vet det förmodligen, men brukar tiga om det. Inte sätta idéer i huvudet på folk.
Men nu ser jag att det finns en bok om detta på svenska, ”George W Bush – en man och hans tro” av David Aikman. Den kom 2005 på Läsförlaget. Den är fortfarande läsvärd. Många bibliotek har den.
(Aikman, som varit korrespondent för Time i Peking, har också skrivit ”Jesus i Beijing : hur kristendomen förvandlar Kina och förändrar den globala maktbalansen”, 2006, Ljus i öster. Mycket läsvärd.)
Uppenbarligen kommer vi inte längre, Broder Thunberg.
Jag, Kyrkan och de kristna tyskar som iscensatte mordförsöket resonerar uppenbarligen helt annorlunda. Hade i Sanning önskat att Hitler och hans mördarlakejer hade dött i detta attentat, för att faktiskt kunna bespara hundratusentals helt oskyldiga människor livet.
Angående Hitlers eviga själ, som är det vi ska bry oss om, finns det hopp. Hur denne hade det ställt med Gud vid sitt dödsögonblick känner bara Hitler själv till och Den Högste förstås. Må vi skänka även denne man en extra tanke när vi till helgen går in i förbön över de själar som har gått före oss till Evigheten. (Alla själars dag)
In Christo/andres
Hej Ulf mfl!
En kuriosa i samband med valet i USA
http://www.forbes.com/opinions/2008/10/26/obama-iran-ahmadinejad-oped-cx_at_1026taheri.html
Guds frid
/Mikael
Lite sent postat kanske, men jag la just ut på min blogg att man kan följa valvakan på webben om man som jag saknar tv. Här är länken: http://www.aflamedia.com/tv/cnn_tv.htm