Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Att vara positiv i en negativ värld. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Måndag morgon, ledig dag för predikanter…. Det har blåst hela natten och snön står högt runt huset och  jag måste ut och skotta. Bor ju i skogen med en liten grusväg fram till huset. Isen börjar lägga sig på sjön.  Tack och lov har vi en snäll bonde som ibland kör in traktorn på tomten och skottar undan snön annars skulle jag nog vara insnöad rätt ofta.

Vilken skillnad att komma från 31 grader plus i Singapore till 3 grader minus i Uppsala. Temperaturskillnaden gäller inte bara det yttre. Det som slog mig markant var den postiva anda jag mötte hos alla kristna jag umgicks med hela förra veckan. Inte så att problem inte finns men det som saknades var den negativa, klagande undertonen. Är det en kulturskillnad mellan asiater och svenskar? Kanske, lite grand. Det är också en kulturskillnad mellan Guds rike och världen. Här i Sverige har vi nog ofta odlat en väldigt distanserad och negativ kultur i hur vi talar, umgås och ser på varandra. Jag kan inte tänka mig annat än att detta är en påverkan från världen som grundläggande saknar hopp och därför blir så negativ.

Ofta har vi helt enkelt tappat entusiasmen över Jesus och ersatt den med en kylig, distanserad och ofta mycket negativ attityd till livet. Vi kan lätt ägna oss åt att leta efter fel hos andra, betona det som är negativt och odla en lätt cynisk inställning till det mesta. Ofta gör vi det under förevändingen att det där viktigt att vara kritisk och ha distans. Visst, ett kritiskt tänkande har sina poänger, man skall inte svälja allt, men det har även det självkritiska tänkandet. Så oerhört lätt vi upphöjer oss till domare över allt och har åsikter om det mesta, då oftast negativa. Det går att iakttaga, att urskilja och reflektera utan att omedelbart förfalla till att kritisera och förakta. Här har vi alla gjort våra tabbar.

I bloggosfären har det ibland nästan spårat ur. I och med att en del bloggare använder pseudonymer och förblir anonyma så verkar det som om det blir fritt fram för en mycket aggresiv, hånfull och föraktfull attityd. Ibland verkar alla spärrar ha släppts. Lite ”roadrage”, alltså den aggresivitet man kan möta i trafiken när bilister vet att de ändå inte kan nås utan ger full hals för sin ilska. Det känns viktigt att rensa upp i attityddiket och inte tillåta de värsta urspårningarna utan påminna sig om att de bibliska förmaningarna om kärlek, respekt och hög nivå, Fil. 4:8, Jak. 3:13-18, fortfarande gäller. Åsikter kan gå helt isär men attityder och underliggande toner är ändå så viktiga så att det andliga klimatet inte förpestas av negativismer som ju är så främmande för Guds rike.