Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Marknadsföreningen i Uppsala. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Häromdagen höll jag en frukostföreläsning hos Uppsalas marknadsförening. Den består av marknadsförare från olika företag i Uppsala med omnejd. Med jämna mellanrum får jag denna typ av inbjudan. Det är inte så ofta jag har möjlighet att komma till sådant men i fredags fungerade det. Det var första gången jag besökte just denna grupp.

Man hade bett mig att tala över ämnet ”Hur man marknadsför religion” och i inbjudan hade det getts ett halvt löfte om att det kunde bli lite kontroversiellt. Tydligen fungerade detta eftersom det hela blev välbesökt. Jag tog inte med mig några hjälpmedel, inga powerpoints. Jag tycker bättre om att stå rakt upp och ner och se folk i ansiktet.

Det blev snabbt mycket tyst och lyssnandet var intensivt när jag fick berätta om att vi säljer inte en vara eller en idé, vi lever ett liv. Vi marknadsför inte religion, vi talar om en person, Jesus. Det handlar inte i första hand om ett regelverk eller ett handlingsprogram utan om gemenskap med en högst levande Gud.

Behovet av denna ”vara” är enormt eftersom vi alla djupt i våra hjärtan längtar efter det bara Jesus kan ge, kärlek, förlåtelse, uppträttelse, mening med livet och viktiga uppgifter att utföra. Eftersom människan är en evighetsvarelse är det bara det eviga, Den evige, som på djupet kan tilfredställa oss. Vi däremot, lever oftast på ytan, i jakt efter pengar, makt, status, njuting, och längtan efter andras uppskattning. Inte undra på att vi blir otillfredställda. Korset är platsen där Gud både visar sin kärlek till oss och lyfter våra bördor av oss.

Denna ”vara” är gammal och beprövad och håller i alla tider och gäller för alla människor överallt. Den är därtill gratis. De som berättar om detta erbjudande, vi kristna, måste vara tydliga i hur det hela presenteras så människor vet vad de får och det inte blir falsk varudeklaration. Vi måste vara passionerade i vårt sätt eftersom vi själva fått del av samma  fantastiska erbjudande, och ha integritet och transparans i sina liv. Däremot är vi inte fullkomliga men pekar med våra liv på den Fullkomlige. Det är också viktigt att vara orädd och våga gå emot strömmen och inte bli trendnissar.  ”Varan” paketeras i varje tid så att den är attraktiv för moderna männisskor och inte framstår som antikverad, dock utan att innehållet späs ut eller förvanskas.

Att kunna står inför moderna sekulariserade människor, ankyta till deras vardag och få en möjlighet att presentera evangeliet på detta sätt är fantastiskt roligt och inspirerande. Det var mycket god stämning och bra frågor efteråt. Det kändes bara öppet och nyfiket.