Långfredagsgudstänsten är slut för oss här på Livets Ord. Den var andligt kompakt och otroligt bra. Remi Höidahl predikade mycket koncentrerat, allvarligt och genomtänkt om Jesus som Smärtornas man och uppmanande oss att vara kvar i tankarna hela dagen i bön över Jesu lidande och dess betydelse. Det är så lätt att vi snabbt slätar över eller helt enkelt undflyr syndens allvar för att skynda till uppståndelsen. På söndag firar vi den. Nu tänker vi på synden och dess djupa konsekvenser, döden.
Jesus stapplar fram utmed Via Dolorosa på väg mot Golgata. Idag kan man följa med och stanna på 14 stationer. Inte alla finns nämnda i Bibeln men alla har ett bibliskt budskap till oss.
Station 1: Jesus döms till döden. Han döms egentligen fyra gånger. Av översteprästerna, av Herodes, av Pilatus, av folkmassorna.
Station 2: Jesus tar sitt kors. Han får bära sitt eget avrättningsredskap till avrättningsplatsen, redan sönderslagen och utmattad.
Station 3:Jesus faller första gången. Tyngden av hela världens syndabörda är mänskligt sett för stor att bära.
Station 4: Jesus möter sin mor. Detta måste ha skett, även om det inte omnämns direkt, eftersom Maria var med vid korset. Hon följer honom in i döden och i sitt hjärta förväntar hon sig ändå att löfterna till henne skall gå i fullbordan trots att allt ser ut som ett nederlag.
Station 5: Simon från Kyrene hjälper Jesus med korset. Simons liv förvandlas radikalt då han tvingas bära korset. Detsamma gäller oss.
Station 6: Veronika torkar svetten ur Jesu ansikte. Omnämns inte i Bibeln men Veronika betyder ”sann bild”. Så viktigt idag att vi har en sann, inte falsk och självpåhittad bild av vem Jesus är och vad han gör för oss.
Station 7: Jesus faller en andra gång. Jesus faller enligt traditionen 3 gånger. Vi läser om ett tillfälle i Bibeln. Är det för människans andliga, själsliga och kroppsliga bördor han faller? Han dog ju verkligen för för hela människan.
Station 8: Jesus möter Jerusalems kvinnor. Dessa som inte förstod allvaret, inte såg på djupet får ett uppvaknande tilltal av Jesus.
Station 9: Jesus faller den tredje gången. Han föll så att varje person som faller skall veta att Jesus identifierat sig med oss i vår svaghet och hjälper oss upp igen.
Station 10: Jesus tas av sina kläder. Han blir helt avklädd, förnedrad och gjord till skam för oss, avskalad allt.
Station 11: Jesus naglas på korset kl. 12:00 på dagen. Blixtar av intensiv outhärdlig smärta går igenom hans kropp och själ.
Station 12: Jesus dör på korset. Klockan 3 på eftermiddagen, efter 3 timmars oerhörd plåga ger han upp andan och överlåter sig åt sin Fader. Mörker har övergått jorden. Hela skapelsen sörjer.
Station 13: Jesus tas ner från korset. Vännerna blir frimodiga och ber att få begrava kroppen. Kvinnorna är församlade med Maria och sörjer. Evangelisten Johannes är, i motsats till de andra lärjungarna, hela tiden med.
Station 14: Jesus läggs i graven. Innan sabbaten träder in smörjs hans kropp och begravs och där får kroppen vila i mörker bakom en stängd grav med förseglad sten, och vakter som håller vakt utanför.
Jesus led inte bara fysiskt utan Han
fick aven uppleva smartan av en bruten Gudskontakt och ropade med hog rost:”Min Gud, min Gud, varfor har du overgivit mig?” Matt.27:46, Ps.22:2
Denna smarta genomled Jesus for dig och mig.
”Straffet var lagt pa Honom, for att vi skule fa FRID och genom Hans sar blir vi HELADE.” Jes.53:5
Idag ar fralsningens dag for en aterupprattad Gudsrelation. Valkommen hem!
Korsets kraft är märklig flera av mina konfirmander snyftade öppet trots att de inte är kyrkliga. Inför korset kan vi nog alla vakna till för en stund och se VERKLIGHETEN!
Getsemane.
Jerusalem.
1978.
Volume 1.
En av mina favoritsånger:
TÖRNE VART SLÄKTETS DOM, lustgårdens
blom förbrann. Jorden blev svart och tom.
Döden sitt byte fann.
Tårar och svett och blod, födelsens bitterhet
framför de fallna stod, tyngre än någon vet.
Törne vart hjärtats art, törne vart mödans lön,
tills det lagts vasst och bart, över Golgata krön.
Törnet i blomning sprang! Allt vad oss stang
tog Han, allt vad oss slog och tvang drabbat
Smärtornas man.
Krönt med en törnekrans, spikad på trä Han dog.
Allt som var vårt blev Hans! Vad Han oss gav är
nog!
Axel B Svensson 1879-1967
Gick korsvägen i min kyrka idag. En stilla gudstjänst i lidandets tecken…
HEJ glad posk
Via Dolorosa har inspirerat varje ny generation och varje ny språkgrupp och kultur att skapa.
Några av världshistoriens största konstverk har
fötts som ett gensvar till Jesu lidande och död.
I flammande dikter, hymner och visor, i
Caravaggios tavlor, i Mel Gibsons och andras
filmer, i otaliga draman, musikstycken,
förkunnarkonst och på andra sätt har brinnande hjärtan försökt att uttrycka detta oerhörda.
Hisnande att tänka på att i varje situationsbild i de 13 stationerna du beskriver ligger ett frö till nya svenska kulturuttryck.
Därför, tack Ulf för att du och dina medpastorer
troget traderar vidare detta som är själva kärnan, och som har i sig skaparkraft och kan tända nya kontnärssjälar och andra själar…
Nyss på en begravning hörde jag det berättas att
C.G. Hjelm en gång utmanades av en ateist i en radiodebatt:
-Hur kan du tro på en uppståndelse från de döda? C.G. Hjelm lär ha sörplat lite kaffe och tuggat ljudligt på en bulle, och svarat ateisten lungt: Jag förstår att du inte är bonde, för då hade
det varit självklart för dig att om inte kornet sås i jorden och dör, så hade vi inte haft någon bulle till kaffet här idag…
…vem har sagt att kristen kultur i Sverige är på utdöende? De som sår med tårar skall skörda med jubel. Sår vi troget, så kommer uppståndelsens morgon!
Det är mycket positivt att du berättar punktvis om vad som hände under påskehöytiden. Jag undrar dock varför du i din blogg vill använda namnet Veronika på den kvinna som torkade svetten ur Jesu ansikte, när hon inte omnämns som detta i Bibeln. Det är katolska kyrkan och i legender som hon omnämns vid detta namn. Den som är intresserad kan läsa vidare om detta på
http://web.telia.com/~u38010778/veronica.htm
Glad påsk!
kan vi tänka oss vilken pina plåga förnedring,Jesus fick utstå .det måste ju bli från den första mäniskan till den sista mäniskan .alla mäniskors synd förnedring skam sjukdom blev lagd på honom.DET KAN MAN KALLA KÄRLEK TILL SIN MEDMÄNISKA
Intressant läsning, men jag undrar en sak:
Vad är syftet med att lägga fram som en sanning att Veronica torkade svetten ur Jesu ansikte? Övriga punkter stödjer du på bibeln även om du gör tillägg av egna slutsatsers natur, så jag måste utgå ifrån att du menar punkterna som en sann sammanfattning. Betyder detta att du jämställer fornkyrkliga och katolska myter med Guds Ord, dvs bibeln?
Vem är Veronica? Hur vet man detta om det inte nämns i bibeln? Finns de måhända andra skrifter med kompletterande information? Förvirringen är total eftersom jag har lärt mig att endast det som står i bibeln är vad jag behöver veta. Detta har du Ulf själv lärt mig på din egen bibelskola. Jag ställer inte frågan för att trotsa utan för att få veta.
Att Veronika, betyder ”sann bild” hade jag ingen
aning om. Men mitt barnbarn heter så och säger
du det, så tror jag på det – märkligt.
Marita.
Några tankar om Veronikas svetteduk:
Evangelisten Johannes nämner särskilt att han såg Jesus’ gravkläder ligga i den tomma graven. Vi är många som menar att de bevarats som ”svepeduken i Turin”. ”La sacra sindone” ger en anatomiskt korrekt bild av en man. (Spikarna slogs genom handleden, inte genom händerna, för att kunna bära upp kroppstyngden. Detta visste man inte tidigare.) Den är ett fotografiskt negativ, något man såg först 1898. (Ingen kunde fotografera före 1839.) Bilden är tredimensionell, något som upptäckts av forskare från NASA.
Det är helt omöjligt att en konstnär idag — och ännu mindre på medeltiden — skulle kunna åstadkomma en sådan bild. Det handlar om någon sorts ”fotografi”, och den enda rimliga förklaringen är att bilden är från Jesu uppståndelse.
Ett C14-test sade att duken var från ca 1300. Men man kan visa att svepedukens bild varit förebild för många gamla (”grekiska”) ikoner. De äldsta Kristus-bilderna är idealiserade herde-bilder. Men kring år 300 eller senare kommer Jesus-bilder som motsvarar de vi har idag. Det är många detaljer i dessa gamla ikoner som direkt motsvarar svepedukens bild.
Att läsa: Sven Danell, ”Mannen i svepeduken”, 1978. K E Stevenson m.fl., ”Vetenskapen bevisar uppståndelsen”, 1982. På nätet t.ex. http://www.shroud.com
”Veronikas svetteduk” liknar ’la sindone’. En ungerskfödd konstnär, Isabel Piczek, fick på 1950-talet se svetteduken i en privat visning. Bilden liknade den på svepeduken, men var svagare och mer oklar, och gick mer i brunt. Man kunde inte med blotta ögat se några anletsdrag, särskilt som duken låg bakom glas.
Detta säger Ian Wilson, som skrivit flera böcker om svepeduken. 1989 vände han sig till påvens sekreterare Stanislaw Dziwisz, med en begäran att även få se Veronikas svetteduk. Som svar fick han veta att ”slöjan”, dvs svetteduken, är alltför ömtålig för att kunna tas fram och undersökas. Wilson tror sig veta att den förvaras i den sydvästra av de fyra stora pelare som bär upp Peterskyrkans kupol.
Mikael säger: ”Förvirringen är total eftersom jag har lärt mig att endast det som står i bibeln är vad jag behöver veta.”
Jag tycker att det i bland kan vara berikande att se det som står i Bibeln i ett perpektiv av både historia och människors vittnesbörd. Det kan vara saker som är mer av allmänbildande karaktär, både antika och samtida.
Det kan ju bland annat vara Kenneth Hagins böcker, som ju innehåller endel vittnesbörd om folk som mött Jesus, men som självklart inte kan ersätta eller jämställas med det som står i Bibeln. Jag tror att kristna i alla sammanhang är överens om Bibelns suveränitet.
Tips: Googla på Veronica
http://sv.wikipedia.org/wiki/Veronica
Berättelsen om Veronica skildras även i
Mel Gibsons film The Passion of the Christ.
Bless!
Bibelns suveränitet är det inga tvivel om, men om om kompletterande information kommer fram så blir det förvirrande förr eller senare. Bibeln gäller, men om man släpper igenom för mycket av saker som inte står i bibeln så blir det nog förr eller senare en risk för obibliska tolkningar som i sin tur kan leda till nya lärostrider (vilket vi har haft nog av). Vad vet jag. Det är Ulf som lärt mig detta på LO:s bibelskola i slutet av 80-talet och detta har jag hållt fast vid hela tiden. ”Sola scriptura”.
Hej Ulf.
Jag undrar bara varför du inte använde dej av de ”stationer” som påve Johannes Paulus II introducerade 1991. Han gjorde detta för att de var helt baserade på, och hade återkoppling till, bibeln.