Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Road rage på nätet. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

”Road rage”, när anonyma bilister lever ut sina aggressioner genom sin bil och i trafiken, verkar även ha drabbat nätet. Nu kommer undersökningar som visar att hatet på nätet ökar. Anonymiteten bidrar säkert till detta. Man kan vräka ur sig vad som helst utan att riskera att få tillbaks eller bli igenkänd. Att sitta i sin ensamhet bakom sin dator och släppa fram alla aggressioner kan knappast vara hälsosamt, vad Freud än kan tycka om detta.

Igår sa någon på radion att man måste få vara fri att tänka precis vad som helst, bara det inte går till handling, typ, till exempel, att fantisera om att sätta kniven i någon man inte gillar, men som sagt, bara i fantasin. Jag håller inte med. Att odla ett osunt, negativt och destruktivt tankeliv är att att börja låta fantasin skena åt fel håll. Alla destruktiva handlingar har börjat med ett negativt och destruktivt tankefrö som senare växer fram till handling, ofta när man vant sig vid tanken.

Vi skall istället ta varje tankefund till fånga och lägga den under Kristi lydnad säger 2 Kor. 10:5. Vi skall också inrikta oss på  ”allt som är sant, värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, ja, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant. ” Fil. 4:8. Detta är raka motsatsen till att bara låta allt som kommer upp i hjärnan löpa fritt fram i fantasin. Den enda abort jag tror på är aborterade tankar som då inte leder till destruktiva beteenden.

Återhållsamheten är en kristen dygd. Allt man tänker behöver man inte nödvändigtvis säga. Det man säger behöver inte alltid fyllas med cynism, sarkasm, fräckhet och dräpande kritik. Det har inte med frihet i debattklimatet att göra. Det har med det egna inre klimatet att göra. Man skulle säkert inte säga sådant om man stod ansikte mot ansikte med personen ifråga. Det är lite som det våld som kan utövas i massans anonymitet  när en folkhop ger sig på en ensam person. Alla slår blint för just deras slag syns inte och ingen kan fällas för mord då alla var med och slog men ingen vill kännas vid det dödande slaget. Att gömma sig i folkmassan, i bilen eller i anonymiteten bakom datorn är nedbrytande och skapar ett dåligt klimat som tillåter mer och mer hårdhet och fräckhet. Då kallnar kärleken.