Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Jan Guillou förnekar spionage. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Helgens nyhet, förmedlad av Expressen, gällde allas vår Jan Guillou som tydligen har stått i kontakt med sovjetiska KGB i åtminstone fem år. Att han skulle varit spion förnekar han naturligtvis. Själv vet han ju ofta bäst och menar väl snarare att han inflitrerat KGB.  Det hela verkar pinsamt.

Aftonbladet menar att Guillou angavs av sin kompis, som alltså informerade Säpo om Guillous förehavanden. Stackars Guillou!  Nu blev han offret och alla andra blir förövarna om de vågar misstro honom. Han menar också att ingen kan väl vara så dum att man tror att han var KGB agent. För tror man det så är man alltså dum och det vill ju ingen vara.  Guillou vet ju bäst.

Att Guillou hade regelbunden kontakt med KGB är illa nog. Att han inte alls nämnt detta i sina nyligen utkomna memoarer är intressant. Det förklarar han med att då skulle fokus blivit fel. Troligtvis sålt sämre då det skulle blivit en förtroendekris. Den har nu kommit istället, efter memoarerna kom ut.

Han fnyser lite föraktfullt åt det hela idag och det är väl rätt typiskt honom. Tänk att media inte kan tystna om detta och istället låta sig uppfostras av Guillou som ju ändå vet bäst. Det borde ju alla ha insett för länge sedan och inte tjata om KGB. Om det nu inte var så att hans kontakter gick djupare än vad han hittills velat tillstå?

Svd