Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Kyrkans väsen, 2. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Med jämna mellanrum, dock inte varje gång, kommer jag att skriva av mig lite tankar om Kyrkans väsen. Så ni får väl vänja er vid att jag faktiskt använder ordet ”Kyrkan”. Den diskussion som uppstod anade jag faktiskt och den är lite typiskt svensk, inte minst med tanke på våra bibelöversättningar.

Läser man den mångfald av olika engelskspråkiga biblar som finns att tillgå så finner man att ordet ”ekklesia” i stort sett översätts med ”church” och ofta betyder både den universella kyrkan och den lokala församlingen, så där är det inte något större problem. För mig blir kyrkan, som då kanske skall stavas med stort K, den universella kyrkan (även om jag säkert kommer att slarva här och inte göra det hela tiden), dvs. Kristi kropp överallt och i alla tider. Församlingen blir då den lokala församlingen. Både är viktiga och hänger ihop med varandra. (Kyrkan som sten trä eller cementbyggnad kommer jag inte att ägna mig så mycket åt, även om de kan vara nog så vackra och behövs, inte minst i det kalla Norden. )

Så oavsett var sympatierna ligger hos läsaren så hoppas jag på lite förståelse här, så att vi inte hamnar i för många onödiga ordstrider eller ren knappologi. Det är just den stora, världsvida, universella kyrkan som är intressant för mig i detta jag nu skriver och som jag känt mig utmanad att förstå bättre. Den som vi alla tillhör om vi har blivit inlemmade i Kristi kropp.

Jag tror man måste börja med att beskåda, så att man kan förundras och glädjas över något, annars blir det lätt enbart en intellektualiserad debatt, ofta präglad av misstänkliggörande istället för en glädjefull upptäckt som man sedan vill dela med andra.

Lyssna på Paulus: Ef. 2: 20-22. ” Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv. Genom honom fogas hela byggnaden samman och växer upp till ett heligt tempel i Herren. I honom blir också ni uppbyggda till en Guds boning i Anden.” Ef.3:18 ”Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. ” I dessa verser finns så mycket att smaka på, så mycket att upptäcka, så mycket att vara tacksam för och så mycket vi ännu inte har förstått.

Nu åker jag till Polen några dagar och hoppas kunna skicka en blänkare därifrån.