Är just nu i Porto Alegre, Brasilien och du får detta via telefon. Efter en lång resa kom vi fram och mottogs mycket kärleksfullt av syskonen här. Man har förberett länge och när konferensen startade kom flera tusen till första mötet som var mycket öppet och starkt. Många blev helade och det var stor glädje!
Idag talade jag till över 400 pastorer som var mycket öppna och hungriga. Nu skall jag iväg till lördagskvällsmötet där jag skall tala om Den Helige Ande som person, inte bara kraft eller inflytande , om Hans röst och ledning i våra liv. Återkommer om mer senare. Bo Järpehag är med och leder lovsång på ett härligt sätt och Roar Sörensen talar om Israel. Sven-Åke Johansson som är född i Brasilien hjälper oss att hitta rätt i de kulturella skillnaderna. Mer om detta senare. Nu väntar mötet.
Låter härligt! Hungriga öron är roligt att tala inför, även om man känner att ansvaret ökar för egen del då desto mer. Men det har du nog erfarit många gånger.
Ni nämnde ju om detta i förbifarten på partnermötet, men det vore intressant att få höra lite mer om vad du och Birgitta har för förhoppningar där om det fortsatta arbetet.
Såå roligt att höra ifrån er!
God bless you all!
Två svenska pingstpionjärer, Berg och Vingren, var med och tände väckelsens eld i Brasilien för omkring 100 år sen. En väckelse som resulterat i att de nu finns ca 24 miljoner pingstvänner enligt DN, förmodligen ännu fler m t p sekulär medias vana att underskatta kristen verksamhet. Till detta kommer övriga karismatiker.
De flesta pingstvänner i Brasilien erkänner f ö inte katolska karismatiker som bröder, enligt Paul Freston, professor i sociologi vid Calvin College. Pingstledare pratar med stor misstänksamhet om dem (förnyade katoliker). ”Visst, de gör som vi, men de ber till Maria och helgonen också. Så det måste ha med demoner att göra”.
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=124746
UE har alltså en tuff uppgift här om han nu träffar några pingstvänner… 🙂
Fantastiskt spännande – och så roligt att Sven-Åke Johansson är på plats!
Brasilen är väl ett land med enorm fattigdom och stora kontraster mellan fattiga utslagna människor och dom som har det lite bättre.
Det kanske vore dags för församlingen Livets ord att starta ett hjälparbete i Brasilen bland utslagna och drogmissbruk ande och allmänt trasiga människor.
Jesus är mer än bara en staty över en stad,han är världens frälsare och hopp.Joh 3:16
V v v v Thommy Bergenwall
Paul Frestons bok ”Evangelicals and Politics” kom ut 2001. En amerikansk recensent säger att han huvudsakligen utnyttjat redan publicerade källor.
Dagen skriver 2006: ”När man tittar på pingstvännernas ekonomiska situation i Brasilien, Chile och Guatemala, så är det väldigt liten skillnad mellan dem och genomsnittsbefolkningen. Pingströrelsen brukar först slå igenom bland de fattigaste, varpå anhängarna strävar uppåt i samhällshierarkin. … Nu pekar allt mot att de genomsyrar alla samhällsklasser.” — ”Freston… är förvånad över uppgiften: – Alla tidigare undersökningar säger tvärtom. Om det stämmer är det mycket intressant – men då vill jag se statistiken, säger han till Dagen.” — Han tycks inte vara helt uppdaterad på området.
Relationen mellan katoliker och pingstvänner – evangelikaler har ändrats mycket, bara på de senaste 20-30 åren, säkert även i Brasilien. Kom också ihåg att det är stor skillnad mellan olika delar av Brasilien. I Rio Grande do Sul där Porto Alegre ligger är en stor del av befolkningen tysktalande. Jag tillåter mig tvivla på att de uppfattar katolska kyrkan som ”demonisk”.
En historisk och politisk översikt över pingströrelsen i Brasilien, fram t.o.m. 2006, finns hos amerikanska Pew Forum:
http://pewforum.org/surveys/pentecostal/countries/?CountryID=29
1911 etablerade svenska pingstmissionärer ett samfund i Belém vid Amazonflodens mynning, som sedan blev Assemblies of God. 1921 började man viga inhemska pastorer, och 1930 fick brasilianer hela ledningen för samfundet.
Christian, nu har vi haft över 200 kommentarer på förra bloggposten för och emot katolska kyrkan. Det räcker. Den här bloggposten har ingenting att göra med katolska kyrkan. Om du ska slira in på det spåret hela tiden så får vi snart sätta moderering på dig. Skärp till dig.
Bloggadmin
Tack bloggadmin för detta.
Läser inlägget med intresse….
Brasilien en jätte nation på många sätt som rest sig ur ekonomiskt och andlig misär, senaste åren.
Jag har Brasilien på nära håll, genom två ”brassar” i lärjungagruppen. Vilken glädje.
Den som ger sig tid att kolla upp den brasilianska kristna ”Gudsrikeskulturen” och dess utrryck kommer att bli minst sagt postivt chockade över den dignitet, styrka och oerhörda pndus som allt utför i. (exempel ges vid förfrågan !)
Därför är Pastor Ulf Ekmans personliga kontakt med församlingar, pastorer, bröder och systrar i Brasilien, bara – att gratulera !
R.Ö.
Dessutom är dem ju bra på fotboll i Brasilien. Vi kanske kan ha något utbyte med pingstkyrkorna där och samtidigt bli lite duktigare på fotboll. 😉
Bloggadmin, känns det besvärligt med den nya öppenheten här? Den kanske inte blir så långvarig? Mitt inlägg ovan hade klar relevans till Ulfs Brasilienbesök, så jag förstår egentligen den beska kommentaren.
Jag skrev om de svenska pingstpinjärerna, Berg och Vingren, som för 100 år sen reste till Brasilien. Ett land som på den tiden i stort sett saknade evangeliska församlingar och där RKK var helt dominerande, liksom i övriga Sydamerika. Verksamheten bar alltså frukt och idag räknar man med över 24 miljoner pingstvänner. Kopplingen till Ulfs resa är uppenbar. Han är svensk och reser liksom Berg och Vingren till Brasilien, ca 100 år senare.
Brasilien är ett land som har kännetecknats av stora spänningar mellan protestanter och RKK, bl a på grunda av pingströrelsens kraftiga exapansion. Mot bakgrund av Ulfs nya inriktning med enhetssträvande och samarbete med RKK, känns det långt ifrån främmande att nämna om den motsättning som fortfarande finns kvar där.
Nu vet ju inte jag syftet med Ulfs resa eller vilka grupperingar han besöker där. Eftersom Ulf nuförtiden har för vana att predika enhet etc så tyckte jag alltså att det kunde vara intressant att känna till hur många pingstvänner i Brasilien ser på förnyade katoliker och peka på att det kan bli svårt att övertyga åtminstone dessa. Mitt syfte var alltså eg inte att starta en ny katolikdebatt även om jag undrar hur man ur ett katolskt enhetsperspektiv ska betrakta Berg och Vingrens apostoliska arbete i Brasilien… 🙂
Underbart att höra från dig pastorn. Även om det är kortfattat, så är det trevligt att höra vad som händer och hur allt går. Gud välsigne er och lycka till med allt.
Nordisk Familjebok ’Ugglan’ 1905 om Brasilien: ”Den förhärskande religionen är den romersk-katolska, dock ha enligt författningen alla konfessioner rätt till statens skydd. 14,18 mill. af invånarna äro således katoliker, 143,743 protestanter; öfriga bekännelser äro representerade blott genom några få tusental … Kloster få sedan 1855 icke mer mottaga noviser; republiken har sedan afskaffat alla ordnar.”
http://runeberg.org/nfbd/0023.html
I Sverige landsförvisades på 1850-talet flera kvinnor som i samband med giftermål blivit katoliker. Först 1860 kunde en svensk utträda ur Svenska kyrkan, förutsatt att han inträdde i ett annat av staten godkänt kristet samfund. Utträdet blev helt fritt först 1951.
Guds härlighet ska bo i församlingen.
Ty, så vill han själv ställa fram församlingen inför sig i härlighet,utan fläck och skrynkla. Ef.5:27.
Varje sann, ärlig och uppriktig kristen, som lever i överensstämmelse med Gud
och hans ord, tillhör den levande Gudens församling. Dessa kristna överflödar i
uppriktighet, redbarhet, renhet och Kristi rättfärdighet.
Utan Guds levande församling, skulle evangelium inte förkunnas och därmed dö
ut från jorden. Församlingen bör ej frukta något. Den bör vara medveten om de
förändringar som äger rum i världen. Den känner att tidens slut är nära. Den ut-
tömmer inte sina krafter på teologiska hårklyverier eller legalistiska moraliseringar.
För att undvika anklagelser för sekterism vägrar Guds levande församling att undvika, från sin tro på hela Bibeln. För att efterleva Kristi väsens egenskaper och älska alla vägrar den att uppge sin lojalitet med bibelsanningar, som är dyrbarare, än allt annat.
De tillåter inte personliga angrepp eller orättvisor från något håll, för att skilja dessa från den församlingen, som de säger sig älska och föredra.
Jag har blivit avvisad och tystad dels från tullportskyrkan och dels från pingstkyrkan, även baptistkyrkan. Varför?
Må Gud döma i detta….. detta är ett exempel på tragisk felaktig bedömning.
Det betyder att de kommit i konflikt med sin Frälsare. Den levande Gudens församling, är hans helgedom. Om någon församling håller på med en person på detta sätt, som de gjort med mig. Så är det falskt, oärligt, kränkande, manipulativt och allmänt fult.
Det måste bli himmelska konsekvenser på allt detta beteende, mot mig, i åratal.
För jag har inte alls gjort något emot den levande Guden, som är min Fader. Jag blev frälst 1973, efter att själv kommit fram till att Gud finns. 1983 blev jag fullständigt fri, genom ett revolutionerande möte med Guds kraft, som fullständigt satte mig fri från fruktan, mindervärde och komplex. 1985 predikade jag Guds ord, det har alltid varit min vilja att följa min
Frälsare, men människor har i alla år lagt ut hinder, även från församlingarna.
Låt oss i kärlek hålla oss till evangelium. Församlingen har fått uppdraget att förkunna och undervisa om hela bibelsanningen. Du och jag är en del i detta. Jag har sökt olika vägar sen mycket lång tid tillbaka. Vad är det som tycks pågå, bakom min rygg?
Det enda jag gör med världens-folk, är att tala om Jesus Kristus, Guds son – som betyder allt.
15.11.09. Maritha.
Hej Ulf! Roligt att läsa att du är i Porto Alegre. Min pappa kommer därifrån och jag har många släktingar där! När jag senast var i Porto Alegre var jag med på ett ekumeniskt bönemöte med flera hundra tusen deltagare. Mycket starkt!
Gud välsigne dig!
Maritha,
Gud välsigne dig för din brinnande iver för Jesus.
Du skriver : låt oss i kärlek hålla oss till evangelium. Församlingen har fått uppdraget att förkunna och undervisa om hela bibelsanningen.AMEN !
Då frågar jag dig : Vet du egentligen VAD du undervisar om ? Detta ?:”- “Han skall bli stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron. Han skall vara konung över Jakobs hus för evigt, och hans rike skall aldrig få något slut.” Luk. 1:32-33. Har du någonsin hört detta predikas från våra talarstolar.? Jesus skall regera i Jerusalem. det är DIT Jesus kommer tillbaka, precis som ängeln sa till Mirjam.(Maria)
David:
Ditt ”prov” är bara löjligt och jag hoppas inlägget tas bort. Att kommentera på någon annans blogg är ingen mänsklig rättighet och har inget med yttrandefrihet att göra. Du tillåter väl inte att kreti och pleti kommer in och spyr i ditt vardagsrum?
Önskar bifall på David Nyströms begäran ovan…
TACK !
R.Ö.
Personliga påhopp är inte yttrandefrihet. Är det jobbigt med den nya öppenheten, frågar en person. Det låter som illa dolt förakt.
Svårare än att skriva personpåhopp är att skriva väl underbyggd kritik, men det tar ju lite tid och möda.
David Nyström: Yttrandefrihet är en demokratisk princip som anses ligga till grund för grundläggande mänskliga rättigheter.
Du har rätt i att det inte är en mänsklig rättighet att få kommentera på en blogg, men den som begränsar yttrandefriheten på sin egen blogg är sannolikt även begränsad i sin tro på yttrandefriheten i liknande utsträckning. En blogg är trots allt ett forum för uttryck av åsikter – bloggarens åsikter. Törs dessa stå oemotsagda?
Men det ”David” gjorde var att vara osaklig, och det strider emot kommentarsreglerna. I en diskussion finns antingen oskrivna eller/och skrivna regler som ofta har låg ribba men ökar konstruktiviteten i diskussionen. Bryter man emot dessa har man brutit emot yttrandefrihetens överenskommelse. Detta är relevant för situationen, men det är inte någon relevant jämförelse att börja prata om vardagsrum. Denna blogg är inte mer lik ett vardagsrum än en elefant är lik en apelsin. Det är en opinionsblogg, ju, eller hur? Hade du jämfört med ett torg hade jag kanske kunnat acceptera det. Ett torg där Sossarna fått tillstånd att hålla en debatt och någon börjar gasta hej vilt.
Fantastiskt roligt att du har tagit dig ända till Sydamerika den här gången. Underbart att ni fick så många pastorer samlade! Jag hoppas du får åka dit fler gånger och att ni kommer igång med något riktigt underbart därnere 🙂 Blessings
John Nilsson skrev: ”men den som begränsar yttrandefriheten på sin egen blogg är sannolikt även begränsad i sin tro på yttrandefriheten i liknande utsträckning”
Jag motstår frestelsen att argumentera mot trams, suckar lite lätt och låter tråden gå tillbaka till att handla om Brasilienbesöket…
God skörd önskas er o bra möten med människorna.
Trevligt att du har laggt ut bilder på bloggen. Hoppas att du kan göra det fler gånger. Kanske någon vacker bild på ett vackert natur område.