Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Jonas Gardell är alltså upprörd, igen! | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Gardell verkar ofta vara upprörd. Det kanske skapar rubriker. Journalister får lära sig att problematisera och skapa konflikt angående olika ämnen för att få igång debatter. Det kan vara ett intressant knep för att få uppmärksamhet. I detta fallet tycker jag inte det lyckades alls. Jonas Gardell och Maria Hasselgren debatterade igår i SVT:s ”Debatt” och jag tittade sömnigt på, fortfarande med ”jetlag” i kroppen efter mycket resande. Det jag tyckte var påfallande var att programledaren verkade helt opåläst och naturligtvis stod på Gardells sida.

Att Gardell inte släpps fri i St. Peterskyrkan i Rom för att göra TV om hans säregna bild av den kristna tron är väl närmast en självklarhet. Men det upprör honom tydligen enormt att få ett nej. Det får man väl lära sig, att ta ett nej. ”Jag är hedersdoktor vid ett av Europas förnämsta teologiska institut, du skulle kunna få en lista på tio doktorer som är villiga att intyga på vilken nivå jag skriver. Du kan inte bli präst utan att läsa mina böcker och det jag skriver är heller inte särskilt kontroversiellt.” säger Gardell. Intressant självbild skulle man kunna säga. Det säger också lite om Lunds universitet som gav honom detta hedersdoktorat och om prästutbildningen i Sverige.

Om nu Gardell vill ”vrida Gud ur händerna på idioterna” för att  citera honom, så kanske han inte automatiskt kan få göra det var helst han vill. Han har kanske blivit för van att under stor uppmärksamhet i lilla Sverige alltid få sin vilja igenom. Inte minst genom att valhänta svenska kristna, blir så imponerade av att han som kändis talar om Jesus, att de  helt glömmer vad det  är han egentligen säger.