Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Pastor Billy Joe Daugherty har avlidit. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Min käre vän sedan många år, Billy Joe Daugherty, 57 år, har gått hem till Herren efter en kort tids sjukdom. Han blev sjuk i oktober och det upptäcktes att det var lymfcancer som spreds sig blixtsnabbt och i söndags, den 22:a avled han. Han är verkligen saknad av oss alla.  Billy Joe har betytt oerhört mycket för så många människor över hela världen.

Jag fick först kontakt med honom 1981 när vi som familj skulle åka till Tulsa och jag skulle gå ett år på bibelskolan Rhema. Den kände karismatiske förkunnaren Harald Bredesen var i Sverige och när han hörde att vi skulle åka, frågade han om vi hade studentvisa. Ja sa nej och han ringde till Billy Joe som lite allmänt lovade att göra något för denne okände präst i Sverige. Han skrev ett enkelt brev där han inbjöd oss att besöka församlingen och se deras aktiviteter. Med detta mycket allmänt formulerade brev kom vi, faktiskt mirakulöst, igenom i tullen i New York och fick ett halvårs visum som sedan förlängdes.

Det  var första kontakten i en vänskap som har varat sedan dess. Under alla dessa år har vi nog träffats ungefär en gång per år och det har alltid varit kärleksfullt och uppbyggande. Två gånger besökte han oss i Sverige och hans undervisning om församlingen var så uppskattad här. Under det år vi bodde där, 1981-82, upplevde vi att vi inte skulle hoppa omkring i olika kyrkor utan vara i Victory Christian Center. Där fick vi mycket inspiration och möjlighet att se en mönsterbild över hur en snabbt växande församling fungerade med stark förkunnelse. Vi fick se Andens övernaturliga liv, aktiva medlemmar, bra barnarbete, kristen skola, evangelisation och missionsarbete. Det betydde oerhört mycket för oss att leva ett år i en sådan positiv, kärleksfull och trosfylld atmosfär som så helt präglades av att vinna människor för Gud och betjäna människor i Andens kraft.

Billy Joe var ett mycket kärleksfullt exempel på en ödmjuk och hängiven Herrens tjänare som levde enkelt, var uppfylld av missionsbefallningen och betjänade tusentals fattiga i Tulsa. Deras missionsarbete sträckte sig ut till 93 länder där de planterade sin mycket framgångsrika bibelskola och man har sänt ut tusentals i mission på längre och kortare resor. I USA var han en av de mest kända karismatiska förkunnarna och känd för att hålla en stadig linje, enkel förkunnelse och stark missionsbetoning.

Mitt i denna intensiva livsgärning rycks han bort. Det känns konstigt att han är borta, även om han nu är hos den Herre han så ivrigt tjänade. Jag känner en stor saknad efter honom och också en inre maning att djupare förstå hur snabbt livet faktiskt går och hur viktigt det är att dagligen leva för Jesus och löpa det lopp vi fått oss förelagt.