Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Att skriva självbiografiskt… | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Under senare tid, cirka ett år, har jag lite vid sidan om arbetat på en självbiografisk bok. Egentligen handlar det om flera böcker som kommer att komma ut med jämna mellanrum, kanske ett år emellan. Att skriva en enda bok skulle antagligen göra boken alldeles för tjock eller också skulle jag få skära så mycket med risk att tappa en del viktiga skeenden.

Jag har inte så bråttom med det hela utan vill hellre låta det växa fram steg för steg. Nu har jag hunnit skriva ca 100 sidor på den första volymen. Tanken är att den skall sträcka sig från barndomen och fram till ungefär mitt i mina studier, den tid då jag och Birgitta träffades. Det var 1976. Jag är inte helt säker på exakt var jag skall göra det första avslutet, men det löser sig.

Det är roligt att skriva även om det tar tid och tar på krafterna. Det är lite som att måla en tavla. Först en kolskiss, sedan konturer med olika färger och sedan mer och mer detaljer och nyanser, utan att det blir allt för plottrigt. Jag har alltid tyckt konst, speciellt oljemålningar men jag är inte så duktig att måla själv. Det är lättare att måla med ord och roligt att söka olika lösningar för att hitta de rätta nyanserna. Det är ju lite annorlunda än att skriva sakprosa och debattartiklar.

Sedan är det märkligt vad man minns och inte minns och varför. Vittnespsykologi är intressant och vår perception är så olika beroende på våra olika motiv och bevekelsegrunder. I alla fall är det roligt att skriva. Inte minst har det varit roligt att beskriva både initiala barndomsupplevelser och tidiga erfarenheter som nyfrälst. Det är ju ofta så att det man är med om initialt sedan styr stora delar av livet. Det är också intressant att jämföra och kommentera hur man långt senare tänker och förstår det man varit med om tidigare. Jag ser fram emot att få denna första del färdig någorlunda snart, kanske till sommaren.