Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Andens vingslag genom historien. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Förra veckan och helgen var hektisk. Så hektisk att mitt bloggande kom bort. Ibland blir det lite ”timmerbråte” i kalendern och mycket kommer samtidigt. Jag fick tillbringa delar av förra veckan med många olika förberedelser. Det var en del litteratur som måste läsas in och en papper att skrivas för den masteruppsats jag vill komma igång med. En Keryxartikel väntade på att skrivas, söndagens predikan och en föreläsning om ”Andens vingslag genom historien” som skulle förberedas, plus en del träffar, bland annat ett besök på israeliska ambassaden med anledning av att Karen Hayesod firade 90-årsjubileum. Så tyvärr blev det ett uppehåll i bloggandet.

Inte minst var det roligt att starta en serie i församlingen om ”Andens vingslag genom historien.”  Igår försökte jag täcka den  apostoliska och efterapostoliska tiden samt ge lite tankar om varför historia är viktigt och olika faror när man läser historia. Nämligen tendenser att läsa historia selektivt, att vara anakronistisk och läsa in sin egen tid, att bli revisionistisk och försöka förändra eller förenkla historien för att man har ett propaganda syfte.

Det finns också en frestelse att skapa sin teologi utifrån olika reaktioner på det man inte tycker om. Man kan lätt bli en omedveten ersättningsteolog, inte bara gentemot de judiska folket, utan gentemot de som gått före i kyrkohistorien och som man tycker man ersätter med något bättre. Innan man på allvar fördjupar sig i vad Anden har gjort i historien måste göra upp med en del egna attityder, fördomar och ren okunnighet så att man inte är omedveten om att man faktiskt lätt får på sig egna eller andras glasögon när man läser, glasögon som färgar vad man ser och förvränger verkligheten.

Att studera historia blir en eggande utmaning att vara så objektiv, noggrann och saklig som det bara går och erkänna sådant som faktiskt var riktigt och rätt även om det gör att man får bredda sig och ändra den egna uppfattningen. Det skall bli roligt att fortsätta denna serie.