Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Byggde kristendomen Sverige? | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Nej, säger Sturmark som tycker det är en myt. Nu börjar han faktiskt bli tröttsamt tjatig. Att han sällar sig till historierevisionisterna börjar bli mer och mer klart. Han sällar sig också till dem som verkar förvränga fakta för att gynna den egna saken. Sturmark och många av hans gelikar är inte historiker och verkar inte heller vare sig ha full koll på fakta eller ha den saklighet som är nödvändig i en historisk debatt.

Att bedriva historiebeskrivning som propaganda är vanligt men naturligtvis också farligt. Det innebär att man låter selektiva fakta underordna sig den överliggande ideologi vars propagandör man blivit. Här går naturligitvis ingen helt fri. Vi kan t.ex. se på hur frikyrkliga ibland vägrar ge någon kredit till den katolska kyrkans insatser eller hur katoliker kan ha svårt med att se något genuint i väckelserörelsers framväxt. Frågan är om man är villig till saklighet och vågar ta till sig obehagliga fakta, fakta som står ens egen världsbild eller preferenser främmande.

Hur man nu än ser på den kristna tron så har den ett gigantiskt inflytande. Det lär ingen kunna förneka. Det är omöjligt att tänka sig Sveriges framväxt utan kristendomen. Man kan naturligitvis strida emot detta med syftet att fösöka utplåna detta inflytande. Det är detta vi ser starka tendenser till idag. Därför är det viktigt, viktigare än någonsin att skaffa sig adekvat historisk kunskap. Det ligger en större fara än vad många anar i den unga generationens historielöshet och många väckelsekristna historieförakt. Man tänker kortsiktigt och ser inte hur man, trots segrar i nuet, ändå påverkas av djupare underliggande strömmar som för bort från sanningen.

Det krävs ett starkt och fullt bejakande, av alla kristna idag, att Gud faktiskt har verkat i historien, att Gud handlar med länder, nationer och folk och att evangeliet faktiskt byggde upp både vårt land och den västerländska civilisationen. Med andra ord att något gott faktiskt hände innan den egna väckelserörelsen såg dagens ljus. Mer än någonsin behöver vi också seriösa och andligt medvetna teologer och historiker som vågar hålla sig till fakta och motsätta sig den nuvarande utspädningen och urgröpningen av det kristna inflytandet i vårt land. Det som har byggts upp under århundraden kan snabbt brytas ner. Det har skett förr. Speciellt om ingen egentligen bryr sig.