Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Ron Luce hos oss för första gången. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Jag har hört om Ron Luce och Teen Mania i ett antal år men inte träffat honom personligen. Det var först i februari när jag besökte Oral Roberts Universitets nya styrelse som vi fick kontakt. Ron är med där och vi samtalade lite med varandra och jag fick tillfälle att inbjuda honom till Europakonferensen som han gärna tackade ja till. Han har en otrolig erfarenhet av att arbeta med tonåringar och har samlat när 2,5 miljoner ungdomar på sina konferenser runt om i USA. 62000 tonåringar har åkt på någon av deras teamresor och 7500 har gått deras bibelskola. Det är ett mycket viktigt arbete han utför.

Igår kväll talade han väldigt praktiskt till föräldrar om att kunna skydda sina barn från skräpkulturens inflytande.   Inte kultur som sådan, människan är skapad till en kulturvarelse och uttrycker sig genom kulturen, men väl den sekulära kulturens avigsidor.

Ingen blir hjälpt av att barn i tidig ålder fritt får exponeras för våld, pornografi och en ohämmad materialism tillsammans med värderingar som som på alla fronter undergräver förtroendet och umgänget med Jesus. Någon invände att man aldrig helt kan skydda barn från den omgivande kulturens avigsidor. Nej, men det innebar inte att man inte skall göra allt vad man kan för ge dem sund vägledning, handfasta och kärleksfulla råd och klara gränser. Det handlar också om att lära ungdomar att kunna välja i en tid då den utsätts för ett oerhört grupptryck, inte minst från cyniska kommersiella krafter. Ron sa att många ungdomar tror att de är fria att välja men är egentligen bara fria att välja vad deras kompisar och mode och nöjesindustrin dikterar för dem. De blir kulturzombies.

60-talets fria uppfostran har satt sina spår i många frikyrkoföräldrar som också blivit rädda för att upplevas som auktoritära och kvävande. Därför abdikerar de från all påverkan av sina barn och ger dem i praktiken till vargarna, ofta av rädsla att upplevas som lagiska eller av ren lathet och för att man själv är så upptagen.

Det var ett allvarligt budskap som lätt kan ge dåligt samvete för alla föräldrar men det levererades på ett mjukt och barmhärtig sätt och med mycket nåd och hopp att Gud faktiskt är föräldrarnas styrka och hjälp i allt detta. Ungdomar behöver sina föräldrars odelade uppmärksamhet.

Idag skall det bli intressant att se vad han har att säga till pastorer och ungdomsledare.