I sedvanligt storstilade rubriker basunerar tidningen Dagen ut att det skall vara nej i predikstolarna till politik. Jag skulle inte brytt mig, det är bara en rubrik och artiklarna visar sig sedan något annorlunda, om det inte vore för att jag själv nämns i en artikel. Tydligen kom uppslaget till dessa artiklar från mig då jag på onsdagens kvällsmötesavslutning på Europakonferensen gav stöd åt Annelie Enochson (KD).
”Det är sådana ni skall rösta på. Sådana som tar stötarna, som ber, tar initiativ och träder upp tydligt.” sade jag. Och vad var det nu för märkvärdigt med det? Är det inte sådana politiker vi vill ha? Inte är det något speciellt nytt heller! Sten-Gunnar Hedin visar sig i artikeln inte ha några problem med detta.
Så vem har då problem? Missionskyrkan? Ja, enligt artikeln som frågat Dan Svanell, ordförande för Immanuelskyrkan i Stockholm och pressekreterare åt Thomas Östros, (S). Men har inte Missionskyrkan varit till vissa delar rätt rejält politiserad i åratal? Fast mer åt vänsterhåll om jag inte är helt fel underrättad men kanske inte direkt med namns nämnande. För då blir det, enligt Svanell, som tillhör det socialdemokratiska toppskiktet, genast en kristen höger. Lite märkligt, tandlösa argument som knappast biter längre!
Sten- Gunnar nämner att tiderna förändrat och det har de faktiskt gjort. Jag har flera gånger redovisat offentligt var jag står samtidigt som jag gjort helt klart att detta inte är något ”så säger Herren” utan min egen högst personliga åsikt. Men om människor blir påverkade då? Ja, det hoppas jag. Åtminstone att de aktiveras. Vi behöver också starka KD:are i riksdagen. Vi behöver en borgerlig regering, inte en socialistisk som drar bakåt igen.
Om det nu inte sagts tidigare, det har det i och för sig, så får vi väl börja att säga det nu. Tiderna har, som sagt, faktiskt förändrats och med dem förändringar av vissa kulturer och seder, även på dessa områden. Politik har, hur som helst, smusslats ut från predikstolen i många år i vårt land. Bättre då att i valtider vara ärlig och rak. Sedan är det den enskildes högst personliga val och i en församling är man välkommen vilket parti man än röstar på. Men i år har vi faktiskt inte råd att ligga på sofflocket. Det kommer att bli spännande värre i september.
Ett litet tillägg: Nej, jag tycker inte heller att predikstolarna skall fyllas med politik utan med Guds ord och inte heller att man skall behöva lyssna på eller bedöma predikantens förkunnelse genom partipolitiska vinklingar. Men någon enstaka gång kan det mycket väl vara berättigat att säga några väl valda ord i en speciell situation..
Intressant med politik i alla sammanhang. Det är klart man vill veta vad de olika kristna ledarna tänker och varför. Och var ska de kunna redovisa sin åsikt om inte på mötet i kyrkan? Nej tack till en ledare som inte öppet står för vad den tycker.
Bra sagt och skrivet – tack!
Tydligt, rakt på sak. Så länge man har tydliga, konkreta, argument varför det skall främja kristendomen, så är det helt ok. Så länge man inte blandar Gud i sina politiska åsikter så är det helt rätt. Hoppas på bra resultat för alla kristna-troende politiker oberonde vilket parti de tillhör, och borgerlig regering. Go for it.
Vissa rubriker – och även artiklar – är helt onödiga i tidningen Dagen, tycker jag, som det där om att Israel skulle skövla ett palestinskt gravområde för att bygga nytt…. Tycker nog att en kristen tidning bör kunna hejda sig ibland, och inte svälja propalestisk propaganda rakt av, så att det inte blir fel i onödan.
Det om det, om tidningens ”nattliga” sida höll jag på att säga. Så man får väl hoppas att den gör skäl för sitt namn, och behåller/utvecklar de bättre sidorna.
– Gud välsigna Sverige
När du talar om politik är du alltid rätt ute.
Sedan är ju inte predikstolen något som skall användas för annat än Guds ord.
Absolut inte.
Men din inlägg om politik och kristendom är alltid bra !
Jag tror trots allt att det ligger en poäng i att var och en ska kunna gå till kyrkan/gudstjänsten och ta del av förkunnelsen utan att behöva lyssna till var predikanten har sin politiska hemvist. Påverkan från talarstolen i det avseendet har nog en marginell betydelse men det kan ändå bli en barriär som gör att predikan inte når sitt fulla syfte.
Mvh
Jag säger JA till politik i predikstolen! Varför skulle inte sunda, bibliska värderingar få förekomma i kyrkan? Om det nu är ett visst parti som står i framkant när det gäller detta, är det då fel att framhäva det?
Jättebra att du var så rak och tydlig. Som du sa så är det ju ett av de mer spännande valen på många år. Vi behöver inte en socialistisk tillbakagång igen. Sverige har enligt internationella erkända röster sagt klara av den Ekonomiska krisen näst bäst av alla länderna i världen, bara Schweiz slog oss. Det säger VÄLDIGT mycket om den regering som sitter nu. Härligt att Svenska folket vaknar upp mer och mer till det faktum att det inte är så bra med bara socialisternas ”glass-och-godis-politik” utan att de borgerligas lite nyttigare och ibland hårdsmälta ”spenat-politik” ändå i slutändan är det som bygger ett starkt land. Så återigen tack Ulf för att du tydligt visade ditt ställningstagande. Mvh.
Den välkände predikanten Emanuel Minos fick för många år sedan en fråga av en journalist om han var vänster eller högerorienterad? Han svarade
” jag är Jesusorienterad, till vänster var det bara elände och det var lika eländigt till höger”.
mvh
Det var som kallt friskt vatten istället för det begagnade svenska snömoset. Don´t stop!
(Emanuel Minos kanske hade en poäng, men det fungerar inte så bra att skriva Jesus på valsedeln)
Bara ett litet förtydligande av mitt tidigare inlägg – jag menar alltså inte att jag är helt okritisk till sittande regering, men föredrar den borgerliga politiken ändå gränslöst mycket mer än den socialistiska. Mvh.
Jovisst Stefan, det är klart att det ”kalla friska vattnet” fick igång din kvarn….”det begagnade svenska snömoset” har gett dej/oss ett välstånd som andra nationer önskar att de hade….
mvh
Nej till politik i predikstolen?
Ja, är det inte teologist babblande så ska det
vara politiskt babblande, det är väldigt mycket
babblande i svensk kristenhet just nu??
Det verkar som om alla vill ha makt i någon form…hum?
Kan möjligen ordet babbel komma ifrån ordet babel= förvirring ??
Jag syftade inte på den svenska politiken gnm historien, utan friskheten i ”artikeln” gentemot
den svenska lagen att vara tyst och inte påverka
fr predikstolen, om man inte är i linje med den påbjudna svenska folkreligionen.(soc. religionen)
” Den svenska lagen ?! att vara tyst och inte påverka fr predikstolen om man inte är i linje med den påbjudna?! svenska folkreligionen (soc. religionen)”. Broder Stefan, ditt resonemang får mej osökt att tänka på konspirationsteorier…..
mvh
Jag tycker inte att predikstolen ska användas till partipolitik!
Kyrkan / församlingen är och skall vara politisk och vara ett ”salt” i samhället för att hjälpa utsatta & marginaliserade människor.
Läs tips Åke Bonniers blogg, som också tar upp detta ämne utifrån artikeln i Tidningen Dagen!
Det är väl iofs bra om en predikant, som har en bestämd politisk uppfattning som kanske omedvetet färgar hans budskap, erkänner detta öppet, och då gör klart att det är hans egna åsikter och inte något ”Herren säger”. Men predikningar måste i möjligaste mån hållas fria från partipolitiska värderingar. Många kristna med vänstersympatier upplever att det är något slags borgerlig hegemoni i många kyrkor. Och det är en vanlig åsikt bland kristna socialdemokrater att ”vi har samma rätt som borgarna att politisera kyrkan och det kristna budskapet”. Jag brukar svara: ”Det har borgarna inte alls rätt att göra. Det ska ni kritisera i stället för att ta efter.”
Nej till politik i predikstolen får sitt genmäle från en som har större auditorium:
http://www.facebook.com/annelie.enochson#!/annelie.enochson?v=wall
Nej till Ekman på politikerplattform ?
Är inte det en likvärdig relevant frågeställning att spegla sig i för LO ?
För oss som inte läser Dagen superregelbundet hade det (ping Magnus Dahlberg) varit fint om det kunde läggas in en Dagenlänk i hänvisningen till en Dagenartikel.
Tack.
Nu ska jag läsa resten av bloggposten (kom bara till första meningen)
Att du är tydlig med politiska åsikter tycker jag är helt underbart. Politiken påverkar även kristna, och dem politiska partierna har blivit mer och mer upptagna av att även påverka direkt över Kyrkan. Självklart måste man även tala klart och tydligt om vem man skall rösta på från predikostolen. I alla andra organisationer och sammanhang uttalar man sig om politik, så varför skall inte kyrkans representanter säga till om hvem man bör rösta på? Vi behöver tydliga kristna ledare.
Sen fins det inga parti som är perfekta, men hellre en flummig förkylning (KD) en pest (S,V) och kolera (SD).