Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Valet är över, nu gäller det att se framåt. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det var oerhört intressant att följa valspurten på avstånd, ifrån Moskva där jag nu befinner mig efter att ha varit i Ukraina. Det är väl ingen tvekan om att Alliansen, med Moderaterna i spetsen vann. Att de inte fick egen majoritet i riksdagen innebär ju inte att de inte vann. Moderaterna har gjort sitt bästa val och socialdemokraterna sitt sämsta val i mannaminne. Inte på 100 år har S gjort ett så dåligt val och nu är en epok till ända.  Deras politiska dominans nu är bruten  säger DN. SvD talar om hur myten om hur svensken har haft en socialdemokratisk ”gen” nu är överspelad.

Utifrån detta scenario är det väl ingen tvekan om att Alliansen skall regera. De vann ju!  Det är, som någon sade, ändå så att Sverige har haft minoritetsregeringar i 72 år. Det är varken skandal eller panik med detta. Det verkar som paniken kommer från media som genast ropar om kaos och från de röd-gröna som naturligtvis inte tycker om att de fick så dåliga valsiffror. Men sådant är det dock i politiken. Tal om nyval nu är bara spel för gallerierna. Nu är det fyra år till med Alliansen som gäller.

SD kom alltså in i riksdagen och det var tragiskt. Det överraskade och chockade alla. Detta trots att de länge visats ha höga siffror i opinionsmätningarna och det alltså inte borde kommit som en chock. Alltså var det en klar strategisk miss att ignorera dem i valkampanjen. Det gav istället media tillfälle att ständigt ge dem uppmärksamhet men knappast tillfälle för allmänheten att på allvar skärskåda vad de egentligen står för. Istället ropar nu Ohly, efter sin valförlust, på utomparlamentariska metoder i kampen emot dem. Är inte detta ett utslag av gamla kommunistiska ”gener”?

Det är tragiskt och sorgligt att SD kom in men de borde bekämpas ideologiskt och sakligt. Inte populistiskt och våldsamt på ett sätt som påminner om totalitärt tänkande. Inte minst var det sorgligt att en del invandrare röstade på dem av misstag eftersom de misstog sig på valsedlarna. Det är lätt att missta SD för S (Social Demokrater). Jag tyckte själv det var förvirrande i vallokalen.

För att kraftfullt bekämpa SD måste naturligtvis de övriga partierna och främst regeringen förbättra sin integrationspolitik, se över invandrarfrågorna och också sluta med förfärligt nyckfulla utlämningar. Här finns mycket att ändra på för att både hjälpa invandrare och nysvenskar samt pedagogiskt förklara för oss alla att allt elände faktiskt inte beror på invandrare. Dom tar inte jobben från oss och alla lever inte på socialbidrag. Främlingsfientligheten måste bemötas med både sakliga argument och strukturella förändringar, inte bara allmänt prat. Det måste också bli ett klimat där man sakligt kan peka på olika problem utan att bli anklagad för rasist. Till sist är det viktigt att se att det faktiskt går att föra Sverige vidare trots att SD kom in. Läget är inte kört. Dimman är inte konstant.

För kristna finns ett vapen som är starkare än något annat. Bön! Vi måste fortsätta att be för Sverige, inte bara för valet. Det är just i detta parlamentariska läge vi måste inse att vår styrka ligger inte i riksdagsmajoriteter utan i att förtrösta på Gud. Han vill det bästa för vårt land och detta bästa går långt djupare och når mycket längre än dagens partipolitik.