Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Riksmötets öppnande. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

I söndags, efter att predikat hemma på LO om väckelse åkte vi ner till S:ta Klara kyrka. Där var jag med om en offentlig samtalsstund när Carl-Erik Sahlberg intervjuade mig om mitt liv och vårt arbete. Det var mycket roligt och givande och dessutom välbesökt. Det är inte alltid man har tillfälle att få sitta på detta sätt och svara på frågor i lugn och ro. Det verkade uppskattat.

Vi befann oss i närheten av riksdagen och man kunde faktiskt känna spänningen av vad som skulle komma på tisdagen. Inte minst denna ökade oro inför att SD hamnat i riksdagen. Personligen tycker jag att de fått en helt orimlig uppmärksamhet i media. Det är också alldeles för mycket oro och negativt kring allt detta. Visst är det på många sätt unikt. Ett parti som klart har deklarerat sin främlingsfientlighet på detta sätt har aldrig funnits i riksdagen förut och som tillika fått fler röster än Vänsterpartiet. Det var obehagligt att höra intervjun med en av dem i TV som upprepade gång efter gång att nu måste vi sluta ”dalta med dem”. Vilka ”dem” var kom inte klart fram men uppenbart invandrare i allmänhet. Populismen är ovanligt grov och hätsk.

Ett stort problem med SD är dess hesa röstläge. Det blir inte lätt att seriöst diskutera verkliga problem kring kriminalitet, integration, islam, etc , utan att direkt hamna i deras läger. Risken blir ju att deras extrema och motbjudande åsikter driver människor i andra diket där man undfallet förnekar att det överhuvudtaget finns några problem alls. Sedan är det obehagligt att höra tonen och se de näst intill bittra minerna hos dessa unga SD:are.

I gåsmarsch marscherade SD demonstrativt ut ur Storkyrkan när biskop Brunne predikade. Dåligt, etikettsbrott och ytterligt barnsligt! Som tonåringar som gör allt för att dra uppmärksamheten till sig. Brunnes tal var förvisso ingen höjdare och det finns mycket jag inte skulle vara överens med, när det gäller henne. Men att gå ut under en gudstjänst som inleder riksdagens högtidliga öppnande? Ovanligt klantigt och strategiskt självmål.

Att sedan Brunne förnekar att hon hade SD i tankarna när hon hänvisar till en demonstration som hände dagen innan och där hon själv deltog. Den  gick ju ut på att protestera emot SD och var dessutom mycket vänsterinriktad. Det tycker jag var svagt av henne. Självklart hade hon dem i tankarna men kunde ha ha sagt det hon sade utan att nämna demonstrationen. Alltså, visst har hon självklar rätt att försvara alla människors lika värde i en gudstjänst både kungafamiljen och våra politiker bevistar. Att SD känner sig utpekade och lämnar visar att de verkligen har uppenbara problem med detta. Man kan undra om det blir mycket springande ut och in i riksdagen så fort någon säger något som inte faller dem på läppen?