Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Att läsa Skrifterna. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Man kan komma bort från Bibeln på flera sätt. Genom att förbjuda den, genom att överbjuda den, ignorera den eller dränka den i mediabrus och informationsflöde. Det sista verkar vara vår kulturs speciella frestelse. Det är helt enkelt omöjligt att hålla sig a jour med all information som ständigt strömmar emot en. Risken är att man försöker och blir nermald av allt som slungas ut emot sinnet. Kristna vill gärna vara cutting edge och insatta. Ingen vill väl på bli påkommen med att man inte vet vad som pågår runt omkring en.

Av allt detta som bombarderar sinnena är det nog bönen och Bibeln som är det första som försvinner från de dagliga rutinerna. Den dagliga, långsamma läsningen försvinner i hetsen över att tillgodogöra sig så mycket information som möjligt eller kunna avnjuta så mycket litteratur och musik som möjligt. Efter tillvänjningen krävs allt högre doser för att få tillfredsställelse, både när det gäller knark och information. Gränserna mellan information som kommunikationsmedel och njutningsmedel suddas också ut. Kanske är det tid att fasta, att inte behöva veta allt, att inte lyssna på allt , att inte jaga senaste info om allt?

I vilket fall som helst är det alltid tid för Skrifterna. Det kommer nog en ny renässans för den enkla bibelläsningen, det enkla bibelstudiet och bibelsamtalet igen.  Att läsa Skrifterna utan underliggande motiv. Inte för att hämta argument i den teologiska debatten, inte för att hitta bevis för den egna åsikten, inte för att briljera med kunskap utan just såsom mat, kost för en hungrig själ, dryck för ett törstande hjärta. Inte minst blir detta spännande när troende från olika bakgrunder läser Skrifterna tillsammans och delar och ber med varandra. Det är värt att pröva.

Predikanter och andra blir så välsignade av att lämna sin professionalism, sitt sökande efter bra predikouppslag och bara stanna upp och läsa, läsa, läsa sakta, kapitel efter kapitel och sedan dela med varandra och faktiskt lyssna på varandra. Vilken glädje och styrka! Må detta sprida sig över landet! Tillbaks till Skrifterna, i Skrifterna, under Skrifterna och med Skrifterna kommer Jesus att bli så mycket mer levande i vardagen igen. Bruset från allt annat kommer att mattas och livet får rätta proportioner igen. Dags att bli läsare igen? Absolut!