Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Tragedin i Norge. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det som utspelat sig de sista dagarna i Norge är ofattbart och oerhört tragiskt. Vad som syns vara en ensam gärningsmans verk har skakat om hela Norge och tillfogad oändligt lidande genom sitt illdåd. Med kylig konsekvens har han lyckats både förvandla centrala Oslo till en krigsskådeplats och samtidigt genomföra ett fasansfullt massmord på ön Utöya där norska SSU, AUF,  hade sitt sommarläger med unga människor. Över 90 personer, och siffran kan stiga, är mördade i det som är den värsta händelsen av detta slag i Norden i modern tid.

Chockartade scener och vittnesbörd avlöser varandra i media och steg för steg gick det upp för allmänheten vad som egentligen hade hänt. Vi sörjer tillsammans med Norge idag. Det är ingen tvekan om att detta dåd är utfört av en mycket störd och ondskefull människa. Iskallheten,beräkningen och konsekvensen i genomförandet är fasansfull i sin genomtänkthet, både i förberedelse och utförande.

Det meningslösa och urskillningslösa mördandet har skapat ett bottenlöst lidande och ett trauma som för alltid har märkt Norge. Sorgen är kompakt. Och många frågor är fortfarande obesvarade omkring hur detta kunde ske och varför. Det visar också på sårbarheten i ett modern demokratiskt samhälle. Det öppna demokratiska samhället är så oerhört värdefullt och så viktigt att försvara.

Jag befann mig i Oslo och jag omkring på de gator där bomben small bara dagarna innan. Vi var med på Jesusfestivalen, anordnad av Jesus Church. Det kändes helt overkligt och mycket beklämmande att på TV se de gator där jag gått dagarna innan.

Samma dag bomben small skulle man haft ett utomhusmöte i centrala Oslo i samarbete med 20 församlingar och många skulle gått omkring och bjudit in till ett kvällsmöte där  Reinhard Bonnke skulle medverkat. Han hade ställt in på grund av ryggskada och viss förvirring rådde angående om han skulle komma eller inte. Man beslöt ha mötena ändå. Ett häftigt skyfall gjorde att man blåste av utomhusmötet nere i centrala Oslo. På detta sätt, tack vare detta skyfall, undkom många att ha vistats i omedelbara närhet av det område som förvandlades till en katastrofplats.

Ikväll börjar Europakonferensen. Livets Ord har under åren haft över 1000 norska bibelskoleelever och många, många fler som besökt oss under årens lopp. Vi har haft mycket samarbete med Norge, flera av våra missionärer och anställda är norrmän, och vi sörjer tillsammans med hela Norge idag. På kvällens inledningsmöte kommer vi att uppmärksamma denna tragedi. Pastor MatsOla Ishoel, som var i Oslo när det hände, kommer att ge sin bild av tragedin och vi kommer att be för Norge. Jag kommer att predika ikväll som planerat.