Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Tillbaks igen.. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Ja, det har varit lite väl tomt den senaste månaden på min blogg. Nu är jag tillbaks igen i arbetet och vi har haft en  väldigt givande höstupptakt i församlingen. Från och med nu kommer jag att försöka vara lite mer hemma och jag kommer  gå att försöka igenom församlingens alla olika verksamhetsområden, och de är många. Jag planerar att detta kommer att  ta ett, till ett och ett halvt år. Det innebär en stor revidering av min kalender. En del resor är redan bokade och kan inte ändras, som tex Israelresan som jag åker iväg till imorgon, via Polen och uppstartandet av en lördagsbibelskola i Warszawa. Vi har 6 bussar med oss till Israel denna gång så det ser riktigt bra ut.

Det känns mycket bra att gå in mer i olika församlingsverksamheter här hemma och hjälpa till att ytterligare stärka arbetet och implementera en del förändringar och hjälpa till med förnyelse. Vi har trots allt hållit på i 28 år:) Inte minst gäller det att bereda rum för en ny generation av ledare.

Personligen känner jag mycket för Sverige just nu. Jag tror det är nödvändigt att bli alltmer central i det evangeliska arbetet. Det innebär en samling kring att klargöra vad som verkligen är det centrala i den kristna tron. Risken blir lätt att vi vispar på ytan, blir frustrerade av marginaliseringen av tron och får kramp i jakten på att ständigt vara relevant. Här finns det forntida stigar att hitta och trampa upp där forna tiders gudsmänniskor gjort stora erövringar som vi inte skall tappa bort, men bygga vidare på.

Missionsbefallningen i Mt. 28:18-20 innehåller mycket intressant. En sak är: ”att lära dem att hålla allt vad jag har befallt er.” I marginalen på min bibel står ett alternativ till ordet ”hålla”, nämligen ordet ”bevara”. Att bevara är inte sur kulturkonservatism och ghettomentalitet utan insikten att det Jesus gett oss, i både ord och handling, inte skall spädas ut, förvanskas eller ignoreras. Att bevara detta är att hålla källan ren, att inte förvränga meningen av Jesu ord, att inte besmitta det andliga livet eller ersätta Andens kraft med enbart mänskliga initiativ.

Det är absolut möjligt, och viktigt, att bevara det som en gång för all blivit meddelat, 1 Tim. 6:14 (”bevara det som han befallt rent och oförfalskat till vår Herre Jesu ankomst.”) och samtidigt vara del av vår moderna tids människor och problem. Det är inte antingen eller . Det är både ock, men det kommer alltid att ha i sig något kontrakulturellt och utmanade eftersom det handlar om Guds rikes kultur, inte enbart om vår sekulariserade samtidskultur. Ibland, som i frågor om sexualitet, kan det bli totala kulturkrockar och då får vi ta dem.

I den tid som ligger framför oss kommer behovet av att på rätt sätt förnya och bevara, vara pionjär och förvaltare, kunna bejaka både nytt och gammalt, att bli mer och mer aktuellt än någonsin. Jag hoppas kunna belysa dessa utmaningar mer i höst.