Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Att hata alla judar. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det var ett tag sedan nu som vi hade en demonstration emot Israels ambassadör på Livets Ord. Det var inte i sommaren 2011 då han besökte oss på Europakonferensen utan tidigare, inför minnet av Förintelsen.

När ambassadören klev upp i talarstolen reste sig ett tjugotal ungdomar längre bak i kyrkan och började visa banderoller och skandera slagord. Det hade ju fungerat i en laglig demonstration på offentlig plats, t.ex. ett torg, eftersom vi har laglig rätt att demonstrera, men knappast inne i en kyrka i ett möte.

Nåväl, alla andra besökare reste sig upp och började sjunga och allt oväsen drunknade, rätt elegant faktiskt. Detta var självklart mycket stötande på en minneshögtid för den helt makabra och unika ondska som Förintelsen utgör.

Det var lätt hetsigt när demonstranterna avhystes av vakter och en del skarp ordväxling när de möttes av utposterad polis och det hela ledde till rättsligt eftermäle. Det känns som rätt länge sedan nu. Häromdagen kom dom i målet. Myndigheternas kvarnar mal rätt långsamt.

Så här lät uttalandet från domstolen: ”En kvinna som skrikit ”Död åt alla judar” i samband med en demonstration i Uppsala döms för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 40 dagsböter. Demonstrationen var riktad mot Israels ambassadör som var på besök hos Livets Ord. Genom sitt agerande måste kvinnan ha förstått att hon spritt hot eller meddelande som utgjorde hets mot folkgrupp, anser tingsrätten. Hon försvarade sig med att ”hon vet att hon sade så som påstås, men hon kan inte rå för det för hon hatar judar. ” Hovrätten fastställde tingsrättens dom. ”

Hon menar alltså att det är rätt att hata judar om man bara inte kan rå för det? Makabert, osmakligt och lite skrämmande och  ett fullständigt sjukt sätt att fly från ansvar för sina tokiga idéer. Bara tanken på att någon faktiskt i Sverige idag vräker ur sig att man vill att alla judar skall dö måste anses som oerhört allvarligt och graverande. Det är en stark varningssignal om hur illa det verkar vara ställt. Så varför villkorlig dom? Vilken signal sänder det?