Det finns nog inget som går upp emot att fira påsk i Israel. Har fått privilegiet att göra det ett antal gånger. Både innan, under och efter vi bott i Jerusalem. I år var vi där med en mindre grupp, det var ett antal företagare och det var mycket lyckat. Den mindre gruppen har en annan dynamik och man har mer möjlighet att samtala och umgås samtidigt som det är tid för undervisning och tillbedjan.
Inte minst var det så speciellt att följa Via Dolorosa på Långfredagen. Vi tog gott om tid på oss från Olivberget, Dominus Flevit, Getsemane, Litostroton och de olika stationerna längs Via Dolorosa tills vi var framme vid heliga Gravens kyrka och Golgata och sedan hade vi avslutning i Lutheran Hostels lilla men fina andaktsrum. Det tog sex timmar inklusive en lunch på Austrian Hospice, som ligger mellan 2:a och 3:e stationen. Där har man en fatastisk utsikt från taket över hela gamla staden Det var en fantastisk och så intensiv dag.
Vi höll oss hela tiden i Jerusalem under påsken, förutom en utflykt till klostret Bet Gemal i Bet Shemesh och till arabbyn Abu Gosh, det blibliska Kiriat Yearim, där arken stod ett tag under biblisk tid tills kung David hämtade den.
Jerusalem är makalöst när kristna och judar firar Påsk/Pesach samtidigt vilket skedde i år. Inte minst är det så speciellt att trängas med många tusentals ortodoxa judar vid Västra muren på Annandagen för att höra de två överrabbinerna läsa den aronitiska välsignelsen och höra och se vågor av bön skölja över alla som var där. Helt unikt och en oförglömlig upplevelse.
Wow! Låter underbart! 🙂 Har längtat att åka dit just under Påsken. Får ta och följa med nästa gång. 🙂
nej gör inte det…per
Frälsningen kommer från judarna och det var ju därifrån Jesus Guds Son kom för att frälsa en hel värld!
Ja det hade varit trevligt att fira Påsk i Jerusalem , själv var jag där strax före men ca 90 kristna svenskar men åkte hem 31 mars
en av de starkare upplevelserna var en
Mässa i Olivlunden
Jag ska också följa med nästa gång
Varför har kyrkan inte gjort upp med sitt antisemitiska arv angående påsken? Det var den judiska påsken som Jesus firade och det var vid den högtiden som han sedan korsfästes och dog. När icke judar mer och mer anslöt sig till den kristna rörelsen kom avståndstagandet från det judiska in och påverkade även tidpunkten när påsken skulle firas.
Tiden för när påsken skulle firas fastställdes och ändrades under kyrkomötet i Nicea år 325. Då bestämdes att påskdagen, infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. En markering och frigörelse från den judiska påsken.
Martin Luther såg helst att påsken alltid firades vid ett visst datum. Påskfiranden med utgångspunkt i fullmånen och vårdagjämningen ansåg han vara en eftergift åt judendomen…
Beslutet i Nicea skedde trots att Guds Ord säger att hans (inte judarnas) påskhögtid skall firas enligt följande tidsangivelse i 3 Mos 23:4-5.
Detta är HERRENS högtider, de heliga sammankomster som ni skall utlysa på bestämda tider:
”I första månaden, vid aftontiden på fjortonde dagen i månaden, är HERRENS påsk.
När det för kyrkan är så viktigt att markera att man inte vill ha med judarna att göra, undrar jag om inte det är just sådant som Jesus vänder sig emot, dvs sätta människobud före Guds bud i Mark 7:7
”Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud. Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar.”
I år sammanföll Bibelns beräkning med det niceanska beslutet, men är det inte dags att göra upp med gammal antisemitism i kyrkan och ha ett nytt kyrkobeslut och återvända till Guds Ord?
Toppen blogg det här 🙂
Judarna har (innan romarna jagade bort dem) bott en längre tid i Israel än vi svenska bonn-läppar ens har bott i is-landet Sverige! Kristet motstånd emot Israel är bland det sjukaste och mest förvridna som finns!!!