Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Påsk i Israel. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det finns nog inget som går upp emot att fira påsk i Israel. Har fått privilegiet att göra det ett antal gånger. Både innan, under och efter vi bott i Jerusalem. I år var vi där med en mindre grupp, det var ett antal företagare och det var mycket lyckat. Den mindre gruppen har en annan dynamik och man har mer möjlighet att samtala och umgås  samtidigt som det är tid för undervisning och tillbedjan.

Inte minst var det så speciellt att följa Via Dolorosa på Långfredagen. Vi tog gott om tid på oss från Olivberget, Dominus Flevit, Getsemane, Litostroton och de olika stationerna längs Via Dolorosa  tills  vi var framme vid heliga Gravens kyrka och Golgata och sedan hade vi avslutning i Lutheran Hostels lilla men fina andaktsrum. Det tog sex timmar inklusive en lunch på Austrian Hospice, som ligger mellan 2:a och 3:e stationen. Där har man en fatastisk utsikt från taket över hela gamla staden Det var en fantastisk och så intensiv dag.

Vi höll oss hela tiden i Jerusalem under påsken, förutom en utflykt till klostret Bet Gemal i Bet Shemesh och till arabbyn Abu Gosh, det blibliska Kiriat Yearim, där arken stod ett tag under biblisk tid tills kung David hämtade den.

Jerusalem är makalöst när kristna och judar firar Påsk/Pesach samtidigt vilket skedde i år. Inte minst är det så speciellt att trängas med många tusentals ortodoxa judar vid Västra muren på Annandagen för att höra de två överrabbinerna läsa den aronitiska välsignelsen och höra och se vågor av bön skölja över alla som var där. Helt unikt och en oförglömlig upplevelse.