Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Reseberättelse från Kazakstan | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87
Trogna katoliker på stäppen

Trogna katoliker på stäppen

I början av juli 2015 reste vi till Kazakstan på inbjudan av dess katolske ärkebiskop Tomasz Peta. Att få komma tillbaka till Kazakstan och få möjlighet att åka runt och se hur Katolska kyrkan arbetar där, var mycket intressant. Biskopen presenterade oss för många människor i olika miljöer. Vi såg trogna församlingsmedlemmar i både i huvudstaden Astana och långt ute på stäppen. Inte minst besöket i byn Osornoje, där ett mirakulöst fiskafänge hade ägt rum i mars 1941, var en speciell upplevelse. Byborna är polska ättlingar efter krigsfångar och den vintern var de nära att svälta ihjäl. Efter veckor av intensiv bön smalt hastigt snön – och i den sjö av smältvatten som uppstod bredvid byn, vimlade det av fisk! Gud är så god!

Vi mötte en nunna som ensam i en liten stuga ägnar sitt liv och sin kraft åt att rehabilitera alkoholister och narkomaner. ”Ora et labora” var hennes svar när vi frågade henne hur hon gör. Bön och arbete! Så beundransvärt!

I ärkebiskopens kyrka ville han att vi efter mässan skulle vittna lite om vår väg och ordnade en frågestund i församlingssalen. Dit kom också några från Livets Ords församling i Almaty och det var fint att få svara på deras frågor.