Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2020-05-25

Guds kraft till frälsning för var och en som tror

Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken. Rättfärdighet från Gud uppenbaras i evangelium, av tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige skall leva av tro.
Rom 1:16-17
Evangeliet var något nytt. Uppenbarelsen om Jesu verk på korset var så radikal. Inte ens lärjungarna, som på avstånd såg Jesus dö, förstod då djupet och innebörden av allt de upplevt. Men så kom Anden, och uppenbarelsen om vad Gud gjort i Kristus spred sig som en löpeld över världen.

Judarna hade försökt följa Guds lag. Men ingen hade på detta sätt fått frid med Gud. Man hade känt sig moralisk, bättre än andra, men samvetet kändes ändå inte rent. Men Jesus dog och tog på sig själv alla människors alla synder. Han bar bort synden. Han gjorde det vi inte kunde göra. Synden låg som en ouppklarad skuldräkning mellan oss och Gud. Jesus betalade av den helt och fullt med sitt eget liv, som han offrade för oss på korset. Som en blixt gick detta upp för Paulus när han efter Damaskusupplevelsen rannsakade Skriften. Profeten Habackuk hade ju sagt: ”Den rättfärdige skall leva av tro.” Tro och förtröstan – inte egna gärningar – var nyckeln. Att lita på vad Jesus gjort för mig, i stället för att försöka åstadkomma det själv, var lösningen. Så ställdes, en gång för alla, nåd och lag, tro och laggärningar emot varandra.

Paulus fick uppgiften att förklara detta för hela mänskligheten. Gud benådar på grund av Jesus Kristus. Vi erkänner våra synder och tar emot nåd. Om vi inte erkänner att vi syndat är vi kvar under lagen, och döms efter den. När vi erkänner benådas vi och får gratis Guds rättfärdighet, som räknas som vår på grund av Jesus. Så härligt, så underbart, men så svårt. Vi måste ur vägen. Vårt ego måste dö med Jesus. Då får vi nytt liv, blir nya skapelser och uppstår med Jesus. Ingen människa hade kunnat tänka ut det, men Gud uppenbarade det.

Bön

Tack Gud för att du genom Jesus Kristus uppenbarade en kraftfull väg till räddning för alla som tar emot den. I Jesu namn. Amen.