Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2019-04-15

Nu råder mörkrets makt

Trots att jag dagligen har varit bland er i templet, har ni inte gripit mig. Men detta är er stund och nu råder mörkrets makt.
Luk 22:53
Helt plötsligt uppfylldes trädgården av folk, romerska soldater, religiösa ledare, tempelvakter och lärjungar om vart annat. Från det att Jesus överlåtit sin vilja åt Gud tilläts mörkrets makter att ta över. Nu blev Jesus ett värnlöst offerlamm i händerna på dem som hatade honom. Judas fullbordar sitt verk. Medan pengarna bränner i fickan kysser han Jesus. Förrädaren låtsas komma i kärlek, falskheten är öppet smaklös. Men Jesus är trofast och kallar honom ändå vän. När soldaterna försökte ta fast Jesus föll de handlöst till marken när han sade: ”Jag är” (Luk 22:70). Guds Ande var starkt över Jesus, som just i detta ögonblick kunde ha kallat på tolv legioner änglar till hjälp. Det är helt tydligt att han inte behövde jagas eller övermannas. Han ger sitt liv av fri vilja. Han vet att hans stund är kommen. Han vet att det för en liten tid är dags för mörkret att råda och han ger sig åt det. Men han vet att en dom nu går över världen och att det som egentligen kommer att ske är att denna världens furste kastas ut.

Det vet inte Petrus, förtvivlat brusar han upp, drar sitt svärd och hugger örat av den som står närmast. Fel handling mot fel person vid fel tid. Malkus, han hette så, blev av med örat. Blodet måste ha sprutat, men mitt inför hela hopen rörde Jesus vid hans öra och helade honom. Även här, i den mest demoniskt hatiska atmosfär, laddad av fruktan och förräderi, flödar Guds kärlek ut och en förvirrad människa får läkedom. Det måste ha gjort ett outplånligt intryck på alla.

Bön

Gud, hjälp mig att inte spjärna emot när du leder mig på en väg som mitt kött inte vill gå. I Jesu namn. Amen.