Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2019-04-18

Stora rådet

När det blev dag, samlades folkets äldste, både överstepräster och skriftlärda. De lät föra honom inför sitt råd.
Luk 22:66
Rådet blev snabbt inkallat. På grund av högtiden var de alla lätt tillgängliga, men de var knappast enade. Det ryktades att det fanns somliga som var sympatiskt inställda till Jesus. Ändå kände sig Kajfas trygg. Majoriteten av de sjuttio skulle gå med honom. Och ändå, han kunde inte själv utföra det han ville. Han var bara en religiös marionett i det mäktiga Roms hand. Rent fysiskt visade det sig genom att Rom hade byggt Antoniaborgen invid templet och byggt den högre än templet. Allt för att förödmjuka judarna. Då kunde ståthållarens soldater ha översikt över vad som försiggick i templet.

Och det var han, ingen annan, som kunde döma Jesus, eller med en handviftning upplösa Stora rådets dom. Men ändå behövdes domen. ”Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom” (Joh 1:11). Tidigt denna fredagsmorgon dömdes Jesus av dem. Även om de falska vittnesbörden inte stämde inbördes spelade det ingen roll, det avgörande var att denne man ansåg sig vara Messias. För det visste rådet att han inte var.

Blindheten var så stor att Jesu tre år av tjänst inte hade gjort något intryck på dessa män. Eller snarare, intrycket gjorde dem livrädda för att tappa sin makt. De frågade alla honom: ”Är du alltså Guds Son?” Han svarade: ”Ni själva säger att Jag Är” (Luk 22:70). Han bejakade, han använde gudsnamnet på sig själv. Han stod tyst, trygg, fast, orubbad. Han måste bort, beslöt rådet. Och de två rådsherrarna, Nikodemus och Josef från Arimatea, stod tysta, förlägna och såg det ske.

Bön

Gud, när orättfärdighet skränar, skrävlar och dömer, hjälp mig så att jag inte med min tystnad blir medskyldig. I Jesu namn. Amen.