Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2019-08-13

Himmelriket är likt en skatt

Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern.
Matt 13:44
Så dyrbart, så speciellt, så märkvärdigt är himmelriket, att det är värt allt annat. Vi kan inte se det, men ändå är det där. Det var en verklig skatt som fanns gömd i en åker. Mannen köpte inte bara en åker och ”trodde”, det vill säga antog, att något fanns där. Nej, skatten hade varit gömd, men mannen fann den. Han såg den, kände den, upplevde den. Den var verklig för honom. Så är det med Guds rike. Många kan gå förbi åkern och inte se något annat än lera. I Matteus 13:38 säger Jesus i den liknelsen att åkern är världen. Så är det även i denna liknelse.

Skriften är fördold, inte bara för världen, utan i världen. Åkerns lera är människor med sina svagheter. Församlingen i världen, ser för världen ut som en intresseklubb som alla andra. Man ser inte skatten. Troende har härligheten i lerkärl, och världens naturliga ögon ser bara leran i kärlet, inte skatten. Så världen, församlingen och den enskilde troende har alla åkerns lera i sig. Men i leran fanns något annat. Något som bara kunde fås genom offer och överlåtelse. Något som hade ett högt värde och inte blev tillgängligt hur som helst. Mannen fann skattens verklighet. I glädjen över detta gick han och sålde allt han ägde för att köpa åkern. Vi köper inte grisen i säcken, vi köper skatten i åkern, och betalningen är att ge hela vårt liv. Vi kastar inte bort vårt liv till något okänt eller osäkert. Vi ger vårt liv till honom som har gett oss en skatt. Och skatten – det är himmelriket.

Bön

Tack Gud för den skatt du har lagt i världens åker. Tack för att vi har hittat den. Den är verklig eftersom du är verklig. Tack för att inget pris i världen går upp mot dess värde. I Jesu namn. Amen.