Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2019-09-10

Tvivlets smittohärd

Sedan sade han till Thomas: ”Räck hit ditt finger och se mina händer. Och räck hit din hand och stick den i min sida. Och tvivla inte utan tro!”
Joh 20:27
Här blir Thomas både uppmuntrad och förundrad av Jesus. Tvivlet hade gripit tag i Thomas själ. Det gjorde allt han tidigare varit med om till en overklighet. Tvivlet drar alltid overklighetens skugga över det Gud har gjort. Och allt mörknar snabbt. Thomas isolerade sig själv, vilket bara gör det ännu värre. Helt plötsligt är Gud borta. Det är som om han nästan inte finns. Mörkret har en förmåga att lamslå själen, att slå ner modet och att sedan börja sprida sig från den ene till den andre.

Men när Jesus kommer, då kommer verkligheten tillbaka. Ingenting går upp mot ett nytt möte med Gud. Thomas känner hur skuggan bara rasar av honom och livet börjar pulsera i honom igen. Mötet med den uppståndne dödar alla tvivlets värsta farhågor. Tvivlets smittohärd stoppas. Det uppslukas av den tro och tillförsikt som strömmar ut ur Jesu ansikte. Han är verklig. Han är uppstånden. Jesus möter Thomas precis där han är. Han vet vilka mörka tankar tvivlet har spunnit runt hans sorgsna och förvirrade sinne.

Allt hade ju verkat gå så fel. Jesus, som skulle bli kung och Messias, dog och försvann. Och då, när den Jesu fysiska närvaro inte var tydlig, kröp det undertryckta tvivlet fram. Men nu när Jesus var tillbaka, återuppstånden, högg han huvudet av tvivlet: ”Räck hit din hand och stick den i min sida och tvivla inte mer.” Hans sår har läkedom även för tvivlets sjukdom och kan stoppa dess smittohärd. Sedan talar han om Thomas framtid: ”Saliga är de som tror, fastän de inte ser.” I framtiden, Thomas, kan du inte alltid se, känna eller uppleva mig. Tro på mig, och på mina ord i alla fall.

Bön

Jesus, ditt ord är sant. Dina löften gäller. Det blir som du har sagt. Förlåt att jag tillåtit tvivel att kväva det du gett mig. I Jesu namn. Amen.