Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2019-11-07

Det nya i det gamla

Och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus.
1 Kor 10:4
Hela Israels vandring genom historien är ett åskådningsexempel. Som Gud har handlat med Israel vill han handla med oss. Genom hela Gamla testamentet ser vi förebilder, typer, på det som skulle komma. Steg för steg uppenbarar Gud sin vilja för sitt folk och Israel blir profetiskt både i ord och handling. I ord genom att de blir bärare av uppenbarelsen som pekar på Kristus. I handling genom att deras handlingar pekar på saker som skall komma. På samma sätt som de var olydiga i öknen kan församlingen frestas att vara olydig och dö i öknen. På samma sätt som klippan gav vatten så att Israel kunde överleva ger Kristus oss det levande vattnet så att vi kan överleva.

Han är klippan i öknen, mannat från himlen, molnskyn på dagen och eldskenet på natten. Han är offret, tempeltjänsten, översteprästen och templet. Han är Herrens lidande tjänare i Jesaja. Han är Hesekiels gode herde. Han är den fjärde mannen i den brinnande ugnen. Genom hela Skriften förekommer han. Det var därför han sade till lärjungarna efter uppståndelsen: ”Och han började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla skrifterna” (Luk 24:27).

Det Gamla testamentet förbereder, förebådar och profeterar om det nya som skall komma. Utan Gamla testamentet kan vi aldrig förstå Guds frälsningsplan. Vi kan inte förstå Nya testamentet. Vi kan inte förstå Jesus. Jesus kom inte för att upphäva lagen och profeterna utan för att fullborda dem, vilket han sade i Matteus 5:17. När tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen (Gal 4:4). Lagen är helig, rättfärdig och god. Israel var lagens bärare och ur Israel skulle lagens fullkomnare Messias komma, han som skrifterna profeterade om. Det nya finns förebådat och träder fram ur det gamla.

Bön

Tack Gud för att du så noga förberett för Jesu ankomst, så att jag kunde bli räddad. I Jesu namn. Amen.