Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2020-05-24

De kommer att lyssna

Därför skall ni veta att denna Guds frälsning är sänd till hedningarna, och de kommer att lyssna.
Apg 28:28
Paulus kom till Rom, precis som Jesus hade sagt, efter tre stora missionsresor, massor av svårigheter, motstånd och faror. Den ena fångenskapen följde på den andra. I två år satt han i fängelse i Caesarea. Rom, imperiets huvudstad, måste ha funnits i hans fantasi sedan barndomen i Tarsus. Han var ju romersk medborgare. Han hade sett dess arméer, vandrat på dess vägar, sett provinshuvudstäderna, mött konsuler och kungar. Nu skulle han möta kejsaren. Imperiet var utifrån sett intakt, men inuti ruttnade det moraliskt. Utifrån sett verkade ingen kunna stoppa det. Inuti verkade en andlig kraft som kastade omkull varje stormakt och som till slut skulle bli ett evigt rike, Guds rike.

Paulus ankomst var knappast imponerande eller märkbar, men det han hade med sig påverkade allt, vart han än kom. Rom var hans längtan, men inte för Forum Romanum, Kolosseum, Kapitolium eller något annat av de storslagna byggnader och palats kejsarna prydde staden med. För Paulus var det en plats för ett blivande andligt centrum, församlingen. Härifrån, om evangeliet segrade, skulle det kunna nå ut över hela världen. Rom stod för världen och Paulus var kallad till världen. Visst var han i bojor, men han hade ändå tillräcklig frihet för att kunna predika. Så slutar Apostlagärningarna. Ingen hindrar Paulus och ingen hindrar evangeliet. Så har det varit sedan dess. Paulus sade det själv: ”De kommer att lyssna.” Detta står som en inbjudande utfartsväg ifrån den grund som apostlarna hade. Världen, hedningarna, kommer att lyssna. Vart än evangeliet kommer, kommer människor att ta emot.

Bön

Herre, ditt ord har alltid framgång. Det utbreder sig, växer till i hela världen och bär frukt. Tack för kraften i ditt ord. I Jesu namn. Amen.