Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2021-01-13

Förbundets Gud

När Abram var nittionio år uppenbarade sig Herren för honom och sade: ”Jag är Gud den Allsmäktige. Vandra inför mig och var fullkomlig. Jag skall sluta förbund mellan mig och dig, och jag skall föröka dig mycket.”
1 Mos 17:1-2
Gud är en förbundsgud. Denna sanning är helt fantastisk. I väst har vi ofta tappat storheten i betydelsen av detta. Att Gud sluter förbund med oss betyder många saker. Han tar initiativet. Han lyfter upp oss in i gemenskap med honom. Han beskyddar och välsignar oss.

Ett förbund är en överenskommelse intill döden mellan två parter. I förbundet krävs obrottslig trohet. Inom förbundet ställs krav, som måste hållas. Inom förbundet är man helt överlåten åt varandra och lovar att på allt sätt hjälpa varandra med vad än som behövs. Den starkare måste bistå den svagare i förbundet. Att bryta förbundet är otänkbart. Det är heligt och okränkbart.

Att Gud är förbundets Gud betyder allt detta. Han har bundit sig själv med en ed. Han är trogen det förbund han ingått. Han har ställt allt vad han är, allt vad han har och allt vad han kan till vårt förfogande. Vi, som är i förbundet är hans förbundsfolk i Kristus Jesus.

Vad vi än behöver, och våra behov är många, står till vårt förfogande. I oss själva är vi svaga, men hans styrka kommer oss till del. Vi saknar vishet, men han har den för oss. Vi misslyckas ofta, men han misslyckas aldrig. Han är vår förbundsgud och han visar sig vara Gud därigenom att han inte begränsas av våra begränsningar. Du och jag begränsas av våra egna och varandras begränsningar, men inte Gud. Han låter sig inte begränsas av din begränsning när du är överlåten och trogen. Vår del i förbundet är att lita på att han är den han säger sig vara i förbundskontraktet. Och det kontraktet, testamentet, är beseglat med Jesu eget blod.

Bön

Tack Gud för att du är min förbundsgud. Allt jag behöver finns hos dig och du är villig att förse mig med det genom ditt förbund med mig i Kristus. I Jesu namn. Amen.