Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Dagens Andakt | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

DAGENS ANDAKT


2021-10-14

Grenen i vinstocken

Jag är den sanna vinstocken, och min Fader är vingårdsmannen. Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt rensar han, för att den skall bära mer frukt.
Joh 15:1-2
Jesus är vinträdet. Vi är grenarna. Genom honom flödar livet in i oss och vi bär frukt. I vinstocken finns inte plats för torra, ofruktsamma grenar. De hindrar livet och förhindrar frukten. Syftet med vinträdet är dess frukt. Men inte bara ätbar frukt, utan också sådan frukt som resulterar i nya vinstockar, som i sin tur bär frukt.

Det är inte säkert att de torra grenarna märker att de skurits bort. Aktiviteterna kan fortsätta. Almanackan kan fortfarande vara full. Åsikterna är någorlunda desamma. Bekännelsen verkar korrekt, men nu är livet borta. De spontana lovsångerna, de glada tillropen, frälsningsglädjen och talet om Jesus har förbytts till ett religiöst kanslispråk. Men frukten uteblir. Vad är nyckeln? Den ligger i Jesu ord: ”I mig.” Det går inte att leva för Gud utan Gud. Det går inte att arbeta för Jesus, utan att ha gemenskap med Jesus.

Även friska grenar i vinstocken beskärs. Men de skärs inte bort. De beskärs enbart för att bära ännu mer frukt. Gud maximerar produktionen och vinsten från vinstocken. Han vill verkligen ha så mycket frukt det bara går. Inte undra på att Jesus säger att hans Fader blir förhärligad när vi bär rik frukt. Ofruktsamhet är ingen välsignelse. Abraham blev förtvivlad när han inte fick en son. Men så småningom kom bönesvaret – löftets son, och Abraham och Sara blev fruktsamma. Gud vill att också du skall vara fruktsam. Han kommer att se till att det sker!

Bön

Gud, du är överflödets Gud, den Gud som skapar och får jorden att bära frukt. Gör mig mer fruktbärande än vad jag någonsin varit. I Jesu namn. Amen.