Om man är vad man läser, då vet jag inte riktigt vad jag är. Jag tycker om att läsa och har därför alltid flera olika böcker på gång samtidigt. Det beror ju på vilket humör man är på, om det är fritid, uppbyggelse, instudering, förberedelse eller avkoppling, andlighet, politik eller spänning. Det finns alltid en bok för varje ”säsong” och för varje intresseområde. Det är också roligt att läsa sådant som man inte alltid håller med om. Det blir ju utmanade för tanken. Någon sa:”Om du bara lyssnar på dig själv, lär du dig aldrig något nytt.” Hittade en klassiker om de mänskliga rättigheternas historia för 40 kronor. Det kan det ju vara värt, även om den utgår från ett rätt så sekulariserad utgångspunkt.
K-G Bergström intervjuade Carl Bernstein, (han med Watergate-Alla presidentens män) angående en tegelsten till bok han nyligen skrivit om Hillary Clinton. Såg den på en flygplats och impulsköpte och är snart färdig med den. (Flygresor ger utmärkta tillfälle att läsa länge och ostört.) Tänkte att om hon blir president i USA så måste jag veta lite mer om henne. Det var mycket man inte visste, en del intressant, en del rätt skrämmande. Nu kanske det inte blir så att hon blir nominerad som demokraternas presidentkandidat. Ännu har hon dock inte gett upp i kampen emot Obama som håller lysande och retoriskt fulländade tal med rätt tunt och ospecificerat innehåll.
När jag var ung, 1968-69, var jag utbytesstudent i USA. Jag kom dit strax efter att Robert Kennedy mördats och reste hem strax innan den första människan landade på månen. Däremellan var det studentuppror, hippierörrelse och Vietnamkrig. Det var mycket historiskt omvälvande dagar. Då var det också valår i USA och Nixon var på tapeten. Jag fick lära mig hela den amerikanska presidentvalsprocessen och har inte kunnat slita mig sedan dess. Var fjärde år fastnar jag i CNN och alla delstatsval, valdebatter och oändliga valanalyser. Det har blivit som en hobby. Lyssnade på Obama som gjorde ett lysande jobb att försöka distansera sig från sin pastor, Rev. Wright, som gjort många kritiska uttalanden från predikstolen om USA:s raspolitik, om Irakkriget etc. Obama klarade sig bra och börjar nu jämföras med Martin Luther King. jag tycker den liknelsen haltar rätt betänkligt med tanke på Kings aktivism och unika insatser för medborgarrättsrörelsen under 60-talet. Nu är det 40 år sedan han mördades. Vad Obama egentligen har för åsikter djupaste inne vet jag inte men det är helt unikt att en färgad politiker kommit så långt i presidentkandidatsnominering i USA.
Annars blir det ju mycket andliga och teologiska böcker. Just nu om mission och om den helige Ande. Mer om det vid ett annat tillfälle.
Det finns kanske mer att säga om mr Obama än att hans tal är välskrivna och ännu skickligare framförda – även om sakinnehållet är mer än lovligt utspätt.
Jag syftar på den inställning han bakåt i tiden har visat i Mellanösternfrågan.
Blir han president är jag illa rädd att USA:s Israelpolitik gör en ordentlig kursändring.
”American Thinker” har en artikel om Barack Obama och Israel, som man nu inte precis blev glad av att läsa.
Vad gäller den församling han i tiden valde att ansluta sig till, och den pastor han valde som sin andlige ledare – och nu försöker skapa distans till – så är denne rev. Wright enligt uppgift nära lierad med Louis Farrakhan – som har kallat judendomen en ”gutter religion”. Wright själv har visat en förkärlek för att jämföra Israel med den gamla apartheidregimen i Sydafrika…
Personligen ber jag inga böner för att det som döljer sig bakom Obamas fagra ord och vackra tal ska komma till en sån maktposition som presidentämbetet i USA innebär. Hellre då för motsatsen – även om McCain och Clinton inte heller tycks vara några lysande alternativ.
Kul med sådana här lite mer personliga inlägg. Ser verkligen fram emot att få höra mer om vad du läser!
Lite boktips vore roligt! Själv läser jag nu RA Torreys ”Effektiv bön” utgiven 1924. Fantastisk bok, kan inte fatta att den är från 1924. Den utmanar mig rejält. Trevlig läsning! Från en bokslukare till en annan.
Ulf leser om USA’s presidenter. Er det et hint om hva du vil bli? Håper ikke det! 🙂
Jeg elsker best å lese bønner. De er korte, vakre, og inneholder veldig mye! Og så får man veldig mye av dem, om man tror på dem, tror jeg. 🙂
Ulf skal få en av mine favoritter.)En bønn i fra Pave Johannes Paul II (1998)
Hellige Ånd, våre hjerters dyrebare gjest,
vis oss den dype meningen i det store jubileum,
og bered våre hjerter til å feire det med tro,
i håp som aldri svikter
og i kjærlighet som gir uten baktanke.
Sannhets Ånd som kjenner dybdene i Gud,
du er Kirkens hukommelse og profetiske røst,
lær oss å kjenne Jesus fra Nasaret
og erkjenne ham som lovprisningens Herre,
verdens frelser og historiens fullender.
Kom, kjærlighets og freds Ånd!
Skaperånd, kongerikets skjulte byggmester,
la kirken ved dine hellige gavers makt,
med mot skride over terskelen
til det nye årtusen
og bringe kommende generasjoner
Ordets frelsende lys.
Hellighets Ånd,
guddommelige vindpust som beveger universet,
kom og forny jordens åsyn!
Vekk i dine troende lengselen
etter fullkommen enhet
så de kan være et virksomt tegn for verden
og et redskap for den inderlige forening
med Gud og med alle mennesker.
Kom, kjærlighets og freds Ånd!
Fellesskapets Ånd, Kirkens sjel og styrke,
la nådegavenes og tjenestenes rikdom
bidra til Kristi legemes enhet,
la legfolk, ordensfolk og presteskap
harmonisk arbeide sammen for å bygge Guds rike.
Trøstens Ånd,
gledens og fredens usvikelige kilde,
anspor oss til solidaritet med de fattige,
gi de syke den kraft de trenger,
øs tillit og håp over dem som er i prøvelser,
vekk i alle hjerter viljen til en bedre fremtid.
Kom, kjærlighets og freds Ånd!
Visdoms Ånd, sinnets og hjertets inspirasjon,
la vitenskap og teknologi tjene livet,
rettferdigheten og freden.
Gjør dialogen med andre religioner fruktbar,
og la de ulike kulturer åpne seg for Evangeliets verdier.
Livets Ånd,
ved din kraft ble Ordet kjød i jomfru Maria,
den lydhøre stillhetens kvinne.
Gjør oss mottagelige for din kjærlighets innskytelser,
og rede til å akseptere de tegn som du viser oss
på historiens vei.
Kom, kjærlighets og freds Ånd!
Deg, kjærlighets Ånd,
med den allmektige fader og den enbårne sønn
være lov og pris og ære fra evighet til evighet.
Amen.
Takk for at du deler av litt mer personlig art også! Kul att läsa!
Vær velsignet på alle dine reiser fremover!! : )
Det är oerhört positivt med pastorer och andliga ledare som är samhällsinsatt. Det är inte alla förunnat att ha sådana ledare. Att läsa artiklar, böcker och ta in information – och får man anta – ha goda kontakter med sådana som ÄR insatta – detta kombinerat med
en god analysförmåga borgar ju för goda och välvägda insikter.
Kul o läsa om vad du läser.
De e lätt o bli ”hooked” på amerikanska presidentvalskampanjen, håller med…
Tack för en bra blogg. Hör till en av morgonrutinerna att läsa dina inlägg.
Håller med föregående kommentar. Att överhuvudtaget höra vad folk läser är intressant. Själv har jag nyligen avslutat ”Medlem eller lärjunge” av Juan Carlos Ortiz. Kom ut på 70 -talet någongång tror jag.
Skal det være politikk så vil jeg anbefale dette: http://nicaea.wordpress.com/2008/04/13/pausunderhallning-2/
Kort og lettfattelig. Jeg skjønner ikke at han tapte…
Blir man det man leser? eller hører på…hehe.
Vad roligt att få en så personlig information om vad du läser . Så många böcker du läser,hur får du tiden att räcka till? . Att läsa och lära sig inom så många intresseområden då vill du nog bland annat visa att det är viktigt som andlig ledare och kristen att följa med i vad som händer i våran värld och i vårat samhälle även i politiska frågor . Själv läser jag för tillfället
Anne Graham Lotz bok ” Mina ögon har sett Herren”
en jättebra bok
Ulf,
du är en ytterst aktiv människa och det vore mycket intressant att få dina tips på hur man på prioriterar rätt på bästa sätt!
Det här var en lite mer filosoferande och personlig sida av dig en den jag tidigare mött i böcker o dyl. Det är t.o.m en mer personligt än t ex denna välsignade press. Helt underbart tycker jag. Hoppas du skriver mer såna här.
Gud välsigne dig Pastorn
Boktips ? Den senaste som ramlade in gnm brevinkastet heter ”Heaven Is So Real” av Choo Thomas, med förord av David Yonggi Cho.(2006)
SENSE the growing wonder of Jesus´presence.
FEEL the weight of His tender words.
HEAR the heart-tearing,supernatural words spoken
from the throne.
WONDER at the beauty of this revelation of heaven.
Visst behöver man läsa en bok om himlen åtminstone en gång i året,för att få lite perspektiv på livet här nere?
Att följa Jesus är också att följa det som vi människor är att vandra i missionen…
http://www.worldpositivenews.com
Jag lever och verkar i Livets Ord!
Känner du till Sjirinaj Dosova? Hon kommer från Uzbekistan som en av tio barn i en muslimsk familj men jobbar nu i Moskva. Hennes bok om Jesus i Moskva har satt starka spår i mig och på sidorna 82-83 beskriver hon Röda torget i Moskva som en modell av Jesu Kristi korsväg till Golgata. Porten vid Historiska museet kallas Uppståndelseporten och kyrkan kallades Uppståndelsekyrkan, till minne av Kristi uppståndelse. Det största tornet i Kreml med sitt tornur heter frälsartornet.Ur tornet strömmade tonerna till När vår Herre prisas i Sion under 1900- talet.
”Lebnoje mesto” på Röda torget betyder huvudskalle samma ord som i Golgata. Denna plats ligger utanför Kremlmuren och där förkunnades tsarens påbud och förordningar under många år. Tänk vilket vittnesbörd dessa platser var för folk som inte fick samlas till gudstjänst hur som helst under årtionden. Boken har gett mig lust att resa dit. Det finns fler historiska vingslag än kommunismen i vårt grannland i öst.
Kerstin
Det viktiga för oss i S. är att det är en regering med kristen etik på agendan.
Hur USA ställer sig (till etik) vet vi första onsdagen nästa november. Att Ronald Reagan var en av de bästa presidenter USA haft, är inte populärt att säga. Jag säger det ändå.
Jag tror inte på att man blir vad man läser. I min bokhylla står böcker av bl.a. Nietsche, Heinrich Heine, Ulf Ekman (sic!) och Tolkien, men jag har inte blivit fascist, tysk romantiker, Livets Ordare eller katolik för det. 🙂 Man blir som sagt inte en häst för att man går in i ett stall.
Apropå Obama så påminner han om vissa predikningar. Det låter bra, men efteråt kommer man inte ihåg vad det handlade om.
Olle: Reagan var kanske bra på vissa saker. Rolig var han i alla fall på slutet när han berättade krigsanekdoter som framställdes som sanna, fast egentligen var de hämtade från diverse krigsfilmer han sett. (Oops. Man ska kanske inte skratta åt folk med alzheimers? Sorry.)