Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Stockholms synagoga. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Idag, i lite ruskväder, hade vi ändå en personalutflykt till Stockholm med ca 250 personer. Det är rätt fantastiskt att vi har så många anställda och ett trosäventyr utan like.

Vi besökte bland annat Stockholms stora synagoga som är världskänd för sin skönhet. Den är oerhört vacker och ståtlig. Där fick vi ett mycket initierat föredrag om synagogan, den judiska församlingen i Stockholm och judarnas historia i Sverige.

Man känner verkligen historiens vingslag när man som kristen sitter och ser på alla dessa judiska symboler, Menoran, Davisstjärnan, Torahrullarna och annat som går tillbaka tusentals år och som är våra djupa trosrötter.

För ens inre rullar scener fram från Abraham och patriarkerna, Mose, David, och profeterna. Man kan riktigt föreställa sig tempeltjänsten i både första och andra templet när man sitter i denna synagoga. Man kan se synagogornas framväxt allt sedan den babylonska fångenskapens tid och sedan den långa diasporan från andra templets förstörelse 70 e. Kr.  ända fram tills idag då det judiska folket nu äntligen har möjlighet att återvända till sitt eget nygamla hemland Israel.

Utanför väggen finns ett fascinerande, sorgfullt men mycket välgjort minnesmärke om Förintelsen där varje medlem i den judiska församligen i Stockholm fått lämna namn på de släktingar som mördats under Förintelsen. Alla dessa namn, massvis, finns uppsatta på stentavlor på en vägg intill synagogan. Väldigt starkt! Framför finns räls som leder ut till Raoul Wallenbergs monumentet. Rälsen påminner med iskall klarhet om vägen till dödslägren, men också att det fanns en fortsättning, en befrielse och en hemkomst.

Vår guide var mycket klar på att antisemitismen ökar i Sverige idag och menade att i mycket påminner dagsläget om den under 1930-talet, den tid som såg Hitler komma till makten. Jag är böjd att hålla med. Det är kallare, kusligare och allvarligare än vad vi tror eller ofta vill kännas vid. Främlingshatet gäller mer än judarna. Även muslimer råkar ut för det. Men när främlingshatet ökar då hamnar alltid judarna i kläm. Hatet riktas snabbt emot dem.  Låt oss se till att 30-talet aldrig återupprepas.