Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Pastor Ulf, boken. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Nu, efter sommaren börjar det komma in recensioner av Siewert Öholms bok Pastor Ulf. Det är lite spridda skurar i landsortspressen. En del är inte nådiga. Krocken mellan det sekulariserade tänkandet och Bibelns synsätt blir helt enkelt för mycket för en del tidningar. 

En recension som är lite speciell är den som kom igår på DN:s kultursida. Den är skriven av Malena Rydell. Här kan du läsa den. Den är stort uppslagen i pappersupplagan, färgbild och allt.

Vad som är intressant med den är att den verkar vara ett försök av någon som står helt utanför att förstå och som misslyckas kapitalt. Schablonerna haglar när hon lite filosofiskt gör sina försök att få ihop det hela. Ingressen börjar med att påstå att den karismatiska väckelsen har tonats ner. Lagom till att jag aldrig har talat så mycket om Anden som nu. Att ha distans till Islam kallas naturligtivs till islamofobi. Att utveckla och bygga ett kristet arbete är ”entreprenörism”. Att säga vad Biblen säger om homosexualitet och Israel är att vara människoföraktande etc, etc. Så går det på och det märks att Rydell har fast gjutna former och förutsägbara mallar att följa.

Ändå är recensionen lite intressant i sin naiva okunskap om bokens behandling av både det kristna landskapet och det kristna teologiska innehållet, som hon envisas att göra om till ideologi. Samtidigt är det naturligtvis ohållbart att vara så ytligt förenklande i sitt sätt att beskriva något man inte verkar ha någon större kännedom om.  Men ändå lite kul att DN skriver, tokigare saker har ju sagts om oss.