Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Jag skulle vilja träffa Peter Stormare. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

På senare tid har det varit flera intervjuer i media med skådespelaren Peter Stormare, känd inte minst från filmen ”Varg”. En av dessa intervjuer var i P1:s ”Samtal pågår”. Journalisterna verkar tagna av och minst sagt fumliga inför hans andlighet. Det är som om de inte vet vilka frågor som skall ställas. Som om han kommer till dem från en annan planet och de kan inte hans språk.

Nyligen kom det ut en bok som heter ”Blind Spot” av Paul Marshall som tar upp detta fenomen. Att journalister alltså inte förstår sig på religion och att  korrekt kunskap om religion är nödvändig för att kunna spegla den moderna världen och göra adekvata nyheter.

Tillbaks till Stormare. Han talade sig varm om sina andliga upplevelser. Det var allt ifrån ljusfenomen, andliga medier, olika tilltal från andevärlden, filmer som rullar fram i hans inre m.m. Han talade som sig själv som medial, en förmåga han menade att han ärvt av sin mamma. 

Han menade att man skulle öppna sig oförbehållsamt för den andliga världen utan att vara rätt. Han berättade att för honom var världen död, tom på innehåll och mening, om den andliga sidan inte fanns och i skogarna i Norrland kände han hur skogsrån och huldror fanns. Det var ingen hejd på hans fascination av det ockulta. Journalisten tappade nästan målföret.

I sin barndom hade han besökt baptistkyrkan och ”nästan blivit frälst”. Kolleger hade senare undrat om han inte skulle bli präst. Här har vi en känslig människa, en sökare som utan reservation öppnat sig för det andliga i en sekulariserad värld men som kanske aldrig fått reda på att allt andligt inte är detsamma som Gud. Han var helt säker på att livet bara fortsatt automatiskt efter döden. Det finns inget som helt tal om separation och dom. 

Vem har sakligt berättat för honom, och andra, att den andliga världen finns men att den inte per automatik är god. Vem har sagt att den andliga världen är verklig men att den inte är detsamma som Gud och at det finns både en ond och en god andlig verklighet. Att det finns både änglar och demoner, både Guds Ande och orena andar.

Idag finns många människor som söker något mer än vad den gängse sekulariserade materialismen förmår att ge dem. Ofta är de besvikna på en kyrka som har mer eller mindre förnekat det övernaturliga, kompromissat med Bibeln och anpassat sig smidigt efter dagens samhälle. Inte undra på att människor söker i andra religioner och ockultism. Vi behöver inte Zenbuddism eller hinduiska meditaionstekniker. Vad vi behöver är ett möte med den levande Guden. Allt vi behöver finns i Jesus. I honom finns Gudomens hela fullhet.

Jag skulle gärna sitta en timma med Peter Stormare och både ställa frågor, vara nyfiken men också både ge honom Bibelns svar och berätta om vilka erfarenheter man kan få av Den Helige Ande och hur verklig Jesus är idag.