Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Tumult på Förintelsekvällen. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Elisabeth Sandlund i Dagen skriver en bra och sansad ledare om vårt högtidlighållande av Förintelsens offer. Rubriksättarna verkar däremot leva i sin egen värld. Dagens rubrik om att ”Livets Ord stormades av antiisraeliska grupper” verkar mer vara hämtad från dataspelsvärlden. Så var det ju inte precis det gick till. Däremot var det ordentlig polisbevakning då det kommit indikationer på en hotbild.

Visst var det det ett antal ungdomar som hojtade utanför och ett antal hade gått in och satt organiserat och väntade att den israeliska ambassadören skulle börja tala. Då ställde de sig upp, försökte visa banderoller och började hojta slagord. Ambassadör Benny Dagan visade föredömlig återhållsamhet. Hela församlingen tog spontant upp en sång, ”Vi välsignar dig Israel”  som effektivt dränkte protesterna och demonstranterna lommade iväg med hjälp av våra egna ungdomar som effektivt visade ut dem. Sedan fortsatte vrålen utanför ett tag. Det hela visade sig helt kontraproduktivt för demonstranterna och ökade istället förståelsen för att denna minnesdag är mer än nödvändig i Sverige idag.

Stormning var det alltså inte, men väl så obehagligt när man tänker på vad det egentligen handlade om. Att palestinska ungdomar och andra uttrycker sin vrede emot vad som har hänt på Gaza kan jag mycket väl förstå. Många har släktingar där och nöden och lidandet är enormt. Att göra detta i en minnesgudstänst över 6 miljoner mördade judar är däremot makabert. Det är också en del av det alltmer ökade judehatet i vårt land.

Skanderade slagord om död åt judar som har börjat höras i olika delar av vårt land hör överhuvudtaget inte hemma i vår demokrati. Vi kan aldrig acceptera den gaturetorik som nu vrålas ut emot det judiska folket igen. Inte heller kan vi acceptera de angrepp på synagogor och judiska begravningsplatser som skett nyligen i Sverige. Att hatbrotten emot judar världen över fyrdubblades enbart i januari talar sitt tydliga språk och är ett definitivt hot emot demokratin. Mer än någonsin är det viktigt att höja sin röst emot denna ökade anitsemitism. Det märktes inte minst igår kväll.  Du kan se minneskvällen här.