Angående de nio biskoparna som anmält avvikande åsikt om vigselrätten så finns det ett oslagbart uttlande. Olle Burrell (S) uttryckte det hela så här: ”Jag är förvånad över att nio biskopar utan förvarning går ut så hårt i den allmänpolitiska debatten och presenterar en åsikt i strid med vad det finns majoritet för i riksdagen. ”
Det är grejor det! Hur vågar dessa biskopar ens öppna munnen när nu riksdagen har en annan åsikt. Socialdemokraten Burrell häpnar och fattar inget alls. Har biskoparna tappat sina munkavlar? Tror de att de har något att säga till om? I kyrkan är det riksdagen som bestämmer! Och hur många som eventuellt tror på Gud där är högst osäkert och det verkar knappast vara ens intressant när det gäller religiösa frågor.
När det gäller Svenska kyrkan så finns det många som älskar Jesus och går en annan väg än ledningen. Det är viktigt att på allt sätt stödja och be för dessa. Be att Herren ger dem styrka, frimodighet och glädje i att kärleksfullt kunna vittna om Jesus. De gör ofta gör ett mycket viktigt arbete inom sina sammanhang.
Apropå att statsministern skulle välsigna Sverige i slutet av sina tal. Att välsigna är definitivt bättre än att förbanna, oavsett vem som säger det. Men att påtvinga politiker, som inte ger något som helst tecken på att tro på Gud, att de skulle tala i andliga termer verkar lite problematiskt. Men visst, det vore roligt att höra detta från riksdagsdebatternas avslutning. Jag skulle vilja se en del politikers miner när de hör detta, i ett land som sägs vara ett av de mest sekulariserade i världen. Detta, sekulariseringen, går att ändra på !
Ett häpnadsväckande citat!
Det här gör mig irriterad jag hade kunnat hitta någon form av förståelse innan vi bildade eget.
Men nu!
Är det inte att ta sig själv på för stort allvar med ett sånt agerande?
Ja helt fantastiskt…! Man upphör inte att förvånas. Snart får man väl inte ens som privatperson ”presentera en åsikt i strid med vad det finns majoritet för i riksdagen”.
Där träffade du huvudet på spiken, när det gäller Burrells uttalande 🙂
Ulf! Du avslutar din bloggtext 19.2.09 rubricerad ”Ett oslagbart citat” med de trosvissa orden, ”Detta, sekulariseringen, går att ändra på!” Det tror även jag, om det är alltför ensidig, ateistisk sekularisering som du avser. Själv är jag kanske en något för sekula-riserad gräsrotskristen för att jag helt ska passa i svenska kyrkor. Men den ensidiga sekulariseringen som funnits i Sverige sedan 1930-1950-talen tror jag det går att ändra på tämligen omvälvande, här framöver. I går sände jag ett mail till Carl Bildt efter hans utrikesdeklaration i riksdagen, där han inledningsvis betonade vikten för politiker och samhälle att vara medveten om att möta det oväntade. Och på så sätt ana att oförutsedda händelser kan ske. Och han ansåg att det är väsentligt att främja dialogen mellan religioner och med religioner.
Och jag framhöll i mailet, att jag ansåg, att Sveriges största kris utöver finanskris och klimatkris, är en tankekris. Detta genom att bl.a. politiker inte tillräckligt nog, tar till sig det senaste av filosofiska, religiösa och vetenskapliga nya, möjliga sanningar. Och världens modernaste land, Sverige, Sweden enligt Fredrik Lindström, är nu i sin sekulariserade bortvändhet från Gud, i en tämligen hotad, splittrande position. Detta eftersom den historiska tiden nu syns vara i en vändpunkt. I FL:s TV-program fanns även en italiensk film med, där Sverige, Sweden sågs som såväl ”paradiso som inferno”. Allting finns ju även i språket, enligt den postmoderna teorin.
Tämligen oväntat måste etablerade politiska ledare därför nu lite ”brutalt” tillgodogöra sig, att tiden syns kröka sig in mot Guds eviga åttas (8) mittpunkt. Vilken sedan möjligen splittras upp av tiden i två olika riktningar. Manssamhällets modernitet som teknikförnyande bra ofta, men riskfyllt, girigt och okunskapligt ofta, styrt fram mot mammons nu brutala kraschlandning, är det som främst, tydligen ska dömas vid detta människans nya, ”andra syndafall”. Varigenom en upprepning av Guds dom efter första syndafallet, syns ligga i tiden. En dom som bibeln har en del att säga om.
Efter femtio år av sekularisering måste då makt- och mediaeliten i Sverige bryskt vakna upp och helt oväntat börja ana, om ändå inte nåd och evangelium, samt frihetens, folkliga paradisvisioner,”måste” fullkomna lagen och nödvändigheten. För ett paradigmskifte sker ovillkorligen, varvid postmoderniteten alltmer går i par med kvinnomaktförverkligande i ”det eviga nuets” paradis. Alltmedan moderniteten och många i manssfären ytterst ”flyr” en så mjukt fredlig utveckling. De vill nog fortsätta sin kamp i nödvändighetens rike, där plikter, allvar, ansvar krävs. Trots en säkerligen mer jobbigt besvärlig, tillvaro där, med mammon, evolutionsvetenskapsforskning, och kamp för rättvisa.
Den senare nämnda tillvaron ”väljs” nog hellre för en del av dem att verka i, än det mer ”kvinnligt”, fredliga välfärdsparadis som Gud och Jesus, önskar skapa. Den senare som en rebell underifrån och paradoxalt ovanifrån, vill nog skapa Guds rike, konkret jordiskt och abstrakt himmelskt här i världen, när tiden är inne. Om vi nu får tro det väsentliga ur bibelns utsagor, samt Ulf Lundells ord, ”Det kommer underifrån, när den tiden är här. ”
Rolf A
Ett oslagbart citat: ”Detta sekulariseringen,
går att ändra på” !!!
Amen
Jag läste också det uttalandet och tyckte det var helt befängt. Det är inte alltid så lätt att tillhöra Svenska Kyrkan vill jag lova!
Och att bero på den nya undersökningen som visar på Sveriges sekularisering så läste jag, hör och häpna, en riktigt bra artikel i Expressen om detta. Blev tipsad av en Dagenreporter via Twitter.
http://www.expressen.se/sport/kronikorer/1.1470344/marcus-birro-gud-behover-inte-sverige-langre
Allt gott/ Samuel Varg Thunberg
Ärligt talat är jag inte insatt i den svenska kyrkan…men det är väl ingen statskyrka längre?
Den har väl blivit en ”frikyrka”…och vad har då de svenska politikerna där att göra?
Jag bara undrar.
mvh
BRA SKRIVET! Precis så tänker jag om det också. Visst är det makabert att det blivit mer konstigt för kyrkan att inte hålla med den sekulariserade staten än tvärtom!
Uttalandet är häpnadsväckande,arrogant och oerhört avslöjande!Svenska Kyrkan är den enda kyrkan i världen som är ett politiskt system!Trots skilsmässan från staten är man ändå inte skild från de politiska partierna!Detta går inte in i de kristnas föreställningsvärld som bor i diktaturer att ”partiet” skulle ha något som helst inflytande i den kristna kyrkan.Dom tror inte det är sant när man träffar kristna i dessa länder att de kan gå till så i Sverige.Inte ens ”partiet”skulle själva komma på tanken.Men i Centerpartiet,hos socialdemokraterna och andra svenska partier går det tydligen för sig!
Lasse – KD är ju också ganska pigga på att ha kristna lagar som skall gälla för alla, även dom dock icke troende.
Burrells uttalande är så dumt att det nästan blir komiskt (och troligtvis kontraproduktivt för hans egen åsikt?). Hoppas verkligen att han nu i efterhand inser det själv också. Alla som har någon som helst förståelse för religions- och yttrandefriheten, måste väl inse det… Annars är det sorgligt!
Det låter om en anti-demokrati, det…att inte få presentera en åsikt i strid med vad det finns majoritet för i riksdagen.
En liten rättelse bara, Svenska kyrkan är inte ”skild” från staten så mycket som gemene man och kvinna verkar tro. Den övergripande organisationen är fortfarande reglerad i Lagen om Svenska kyrkan. Det gör att förändringar av organisationen tar tämligen lång tid, det ska dras i många instanser innan Svenska kyrkan själv kan göra större förändringar. Många känner inte till detta. Bättre att tala om ”relationsförändringen”.
bra sagt Olle!