Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Hemma efter Israel. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det är inte lätt att vara regelbunden bloggare när man ligger ute på vägarna hela dagen. Det var en späckad Israelresa som blev mycket lyckad. Det är alltid roligt att ha med syskon som är där för första gången. Det blir så andligt explosivt när man öppnar Bibeln för att läsa om de platser som man står på för första gången i livet. Det kan gälla Betsaida, Kapernaum, Saligprisningarnas berg, Förklaringsberget, Olivberget eller Golgata. Allt blir så andligt starkt och omtumlande.

Personligen har jag svårt att välja vilken del av landet som jag tycker bäst om . På ett sätt är det Galiléen. Där växte Jesus upp. Där började hans tjänst. Där gjorde han så många under och betjänade så många människor. Än idag finns det en enkelhet och en lätthet kring Galiléen och det är så oerhört vackert i vårgrönskan som ju är helt borta när vi kommer tillbaka i juni.

Ändå toppar nog trots allt Jerusalem listan. Ingenting går upp emot denna unika stad. Jag kan gå i Gamla Stan hur länge som helst. Det tar aldrig slut med med nya upptäckter och gamla bekantskaper fördjupas hela tiden.

Vi tog en hel dag och började på Olivberget, gick ner för Hosannavägen och sjöng för full hals och prisade Herren, stannade i Dominus Flevit, där Jesus begrät Jerusalem och så vidare till Getsemane. Sedan gick vi över Kidrondalen in genom Stefanusporten, förbi Betesdadammen och följde Via Dolorosas stationer fram till Heliga Gravens kyrka. Efter detta gick vi upp till Christ Church, där vi har vår bibelskola, som ligger på en del av Sionberget och avslutade där. Vid varje plats stannade vi och hade ett bibelstudium och bad och prisade Gud. Det tog hela dagen men vi var märkligt nog, kanske inte så märkligt, väldigt vederkvickta efter en dags vandring i Jesu fotspår fram till korset. Det var en mycket stark upplevelse.

Sista dagen hade vi nattvard i Trädgårdsgraven, med en sådan härlig Gudsnärvaro.  Den första dagen på resan hade vi haft nattvard i Galiléen vid Mensa Christi, där Jesus efter sin uppståndelse upprättade Petrus igen. Så vi började och slutade resan med nattvard.

Det var andra gången vid Trädgårdsgraven som deras guider sade rakt ut att det inte var här utan i den heliga Gravens kyrka som Golgata ligger och där Jesus blev begravd och uppstod igen. Starkt av dem att medge detta. De historiska bevisen pekar överväldigande på den heliga Gravens kyrka men Trädgårdsgraven är underbar illustration och en visuell hjälp som övergår allt annat och helt unik. Det är fantastiskt att vara där, åter och åter igen. Man blir aldrig mätt på Jerusalem. Jag längtar redan dit igen på vår resa i juni.