Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Högskoleverket säger nej till flera teologiska utbildningar. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Idag har HSV meddelat att de underkänner ett antal teologiska utbildningar. Det är både problematiskt och utmanande. Det är ett antal institutioner som inte får eller kan behålla examensrätten såsom Pingstförsamlingarnas teologiska seminarium, Örebro teologiska högskola, Teologiska högskolan i Stockholm, Johannelunds teologiska högskola och Newman-institutet. Man klagar på brister och ger dessa institutioner ett år på sig att rätta till problemen. Läs mer här.

För mig ser det ut som om staten tar ett ytterligare hårt grepp om teologin och vill strömlinjeforma den totalt. Vad man egentligen vill, med täckmantel av vetenskaplighet och hög akademisk standard (som dock alltid är nödvändig) är väl att totalt sekularisera teologin och tömma den på allt konfessionellt innehåll. Inte så olikt gamla Sovjet. För att förstå bakgrunden till detta rekommenderar jag läsning av doktorsavhandlingen ”Nytt vin i gamla läglar” av Daniel Alvunger på Församlingsförlaget. Den behandlar socialdemokratisk kyrkopolitik under perioden 1944- 1973. Intressant, avslöjande och skrämmande läsning om hur Sverige fick en sekulariserad lutherdom, en kyrka som gick och går i statens ledband.

Ingenting kan vara viktigare än att utbilda församlingsarbetare och nästa generations kristna ledare. De skall inte gå i statens ledband och sluka allsköns förnekelseteololgi genom att staten påbjuder vad som skall läsas och ekonomiskt straffar de som inte följer med. Det är mer än dags för ett samgående av fria teologiska utbildningar för att tillsammans dra styrka av varandras resurser och träna nya ledare som är akademiskt skolade, teologiskt kunniga, andligt brinnande och som kan starta och bygga upp morgondagens levande församlingar.  Vi kan göra detta i Sverige idag och den kristna trons framtid hänger på detta.

Vi hade examen på LOU (Livets Ord University) i söndags och en student som tagit en Mastersexamen håller ett tacktal som visar att man inte behöver slockna utan snarare kan bli andligt brinnande av teologisk utbildning. Titta gärna här.