Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Humanisternas Hedeniuspris. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Humanisterna ångar på i sina försök att avkristna Sverige. En del i deras kampanj för ett sekulärt samhälle är Hedeniuspriset. Ingmar Hedenius, professor i praktisk filosofi och debattör i ”Tro och vetande-debatten” var den mest framträdande ateisten  under många år i Sverige. Jag stötte på honom många gånger när jag under 70-talet satt och studerade på Carolina, Uppsala universitetsbibliotek. En gång passade jag på att gå upp och titta på alla böcker som fanns på den då pensionerade professorns bord. Det var idel teologi och böcker om Gud. Han brottades med den Gud han menade inte fanns så länge han levde.

Till hans minne ger Humanisterna, Christer Sturmark och Co, varje år ut ett pris. Jag förmodar att det är för att glädja och stödja de som i Hedenius anda ägnar sig åt att sprida ateism.

I år fick fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin priset. Ni vet, hon med Ecce Homo-utställningen i Uppsala Domkyrka. När det begav sig och vågorna gick höga kring denna mycket osmakliga utställning så minns jag att ett av argumenten var att fotografen var kristen. Efter mycket rabalder och ivrigt jobbande av den dåtida domprosten, nu biskop i Härnösand, blev utställningen av.

Senare fick jag höra, efter utställningen, att fotografen ifråga gått ur Svenska kyrkan. Nu har det tydligen rullat vidare. Om hon nu är ateist vet jag inte men hon fick  ”Stora Ateistpriset” (man får väl kalla Hedeniuspriset det:)) med en intressant formulering, nämligen att hon: ” Med insikt, medkänsla och djupt engagemang har visat hur religionen påverkar vår vardag när människofientliga dogmer blir till okritiskt anammade sanningar. ” Med andra ord, tack för att du kämpar på för att motarbeta den kristna tron.

Som ateist kan det ju verka logiskt att och trevligt att upphöjas av humanisterna på detta sätt. Som kristen, knappast! Det finns för övrigt fler som för några år sedan talade om sig själva som kristna men som idag sadlat om och hamnat i Humanisternas sköte. Tragiskt!