Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Helle Klein och Siewert Öholm | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Siewert Öholm har skrivit en utmärkt kommentar om Helle Kleins ledarkrönikor om Betlehem i  Aftonbladet, i dagens Världen Idag. Jag är glad att han skrev den eftersom gärna skulle gjort likadant  men inte hann. Jag såg nämligen Kleins ledarkrönika och lade undan den för att skriva om den men hela julhelgen kom emellan och det hela föll bort bland alla julklappar och släktbesök. Siewert skriver mycket läsvärt och bra. Läs den gärna här.

Det var obehagligt att i Aftonbladet läsa Kleins totala ensidighet angående Betlehem. Man får uppfattningen att Betlehem är intaget av israeliska bosättare och att staden befinner sig i kaos. Det är förvisso inte lätt att bo i Betlehem och situationen är på många sätt plågsam men Betlehem är inte Gaza.

När jag är i Israel åker jag nästan alltid till Betlehem och känner araber som bor där. De skulle inte känna igen sig i Kleins oerhört partiska och generaliserande negativa utsagor. När det gäller Israel finns det inte ett positivt ord över huvudtaget från henne.  Man får känslan av att hon helst inte vill att landet skulle existera.

Klein verkar sälla sig till den politiskt korrekta skara som jag tror det kommer att skrivas om, om 20 år, hur fel de hade och hur blinda de var angående Hamas ständigt pågående terrorism och egentliga målsättning. Precis som det idag skrivs om de vänsterintellektuella på 70-talet som besökte Cambodja och rödgardisternas Kina och i sin naivitet svalde allt.

Betlehem är som sagt symbolen för fred och frid, en frid som övergår allt förstånd, och alla politiska försök att kidnappa den för egna  ideologiska syften missar målet grovt angående vad som egentligen hände där och vad det betyder för oss idag.