Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Mellan TV och TV. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Igår var jag med på ”Debatt” i TV2 och samtalade om huruvida Skolverkets förslag till förändring av kursplanen i religionskunskapsämnet är bra eller dåligt. Det är klart att förslaget är dåligt. Det är en utspädning av ämnet och en sekulariseringsiver som steg för steg monterar ner kristendomens inflytande. Detta genom att man inte er sakligt utrymme för att ge kunskap om den i förhållande till vår kultur.

Det håller inte Dilsa Demirbag-Sten med om. Hon tycker religion i allmänhet och kristendom i synnerhet har för stort inflytande i det sekulariserade samhället och vill inte att kristendomen skall särbehandlas på något sätt. Jag kan förmoda att hon som ateist vill ha bort den helt, åtminstone ur det offentliga livet. Det låter lite som gamla Sovjet. Till nöds får du vara kristen om du är så naiv men du får inte påverka någon eller blanda dig i den offentliga debatten. Lite tossigt minst sagt!

Det är intressant och lite förfärande, dock utan att jag på något sätt känner mig ”kränkt”. ”Kränkt” var ett ord som dök upp i debatten med jämna mellanrum. Det verkar som om Dilsa trodde att man kände sig kränkt om man hade andra tankar än henne i dessa frågor. Nej, vi är inte kränkta men konstaterar att det faktiskt blir mycket konstigt att mer eller mindre låtsas som om kristendomen inte haft eller har något inflytande på svensk historia och kultur. Den har haft gigantiskt inflytande och har så än idag. Nåväl, Dilsa gick på. Det var roligt att träffa henne och det var en intressant kväll.

Ikväll spelar vi in ”Kväll med Ulf Ekman” som går imorgon kväll. Då kommer detta tema upp igen, nämligen att den kristna tron har haft en gigantiskt inflytande i att forma västerlandests civilisation och forma Sverige som land. Mer om det ikväll. Då kommer också författaren och journalisten Carl-Henric Jaktlunnd som skall samtala med Joakim Lundqvist, ordförande för Ny Generation, om varför ungdomar ofta inte går vidare i sin hängivenhet i tron utan hamnar utanför församlingslivet. Med oss är också musikern Bengt Johansson. Det är roligt att höra både hans musik och hans erfarenhet. Vi har också ett fantastiskt vittnesbörd av hur en nästan hjärndöd pojke kom tillbaka till livet och hur det andliga livet förändrades för hela familjen. Det ser ut att bli ett riktigt bra program på torsdag kväll.