Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
En riktig pärla. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Med jämna mellanrum kommer man över en bok som innehåller det man behöver läsa just nu. Häromdagen landade en sådan hos mig. Den heter ”Sök friden och bevara den- en bok om hjärtats frid” av Jaques Philippe på förlaget Catholica. Kortfattat, 110 sidor, men pregnant handlar den om om hur viktigt det är att bevara vår inre frid och att låta allt i det kristna livet utgå därifrån.

Det är så lätt att bli missmodig över negativa omständigheter. Det är lätt att vi misströstar över att förändringar uteblir, att vi fylls av självömkan över det besvärliga i just vår lott, att vi vill fly från jobbiga omständigheter och inte ser hur Gud faktiskt verkar i och genom allt vi går igenom just här och nu. Vi kan fyllas av en felaktig längtan efter att allt borde vara annorlunda istället för att överlåta oss till vad Gud gör i oss nu, idag, i våra begränsade och ofta mycket bristfälliga omständigheter.

Man skulle kunna säga att detta är en en liten handbok i hur man lever i daglig överlåtelse och försakelse så att just det som händer nu blir det viktiga. Vi kan verkligen lätt leva i felaktig förnekelse, i flykt från nuet, i falska önskedrömmar och illusioner som saknar verklighetsförankring. Men den sanna verkligheten är Kristus och honom har vi alltid hos oss. Om tron på honom inte rotas i kärlek till honom och en intim relation med honom blir tron mekanisk och saknar den tillit som gör att man våga lita på honom i allt, även i ofullkomliga omständigheter.

Det kristna livet är och förblir en andlig kamp men man måste veta hur denna kamp skall utkämpas. Annars strider vi på fel stridsfält om fel saker och tappar bort vår frid. Risken är också att vi försöker vara perfekta och så tappar vi fullständigt modet när vi upptäcker att vi inte är det.  Vi blir så besvikna på oss själva när vi faller att vi inte reser oss igen utan kastar yxan i sjön, deprimerade över våra nederlag. Det finns verklig seger i Kristus men när vi missar och faller behöver vi inte bli fullständigt tröstlösa utan även i nederlaget överlåta oss till Jesus och förtrösta på hans förmåga att hjälpa oss och slutföra verket på sitt sätt i våra liv.

Vi måste vara uppmärksamma på inte bara vart vi vill nå i det andliga livet, att bli mer lika Jesus, men också hur vi skall nå dit. Irritation över andras och egna bristfälligheter och brist på tålamod med att framstegen verkar utebli hindrar den egna andliga utvecklingen.

Författaren går noggrant igenom vad det är som får oss att tappa friden och hur vi skall reagera på detta och det finns en mängd citat från andliga förebilder genom tiderna. Boken är verkligen full av guldkorn och jag rekommenderar den gärna.