Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Krisen i Grekland. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Det är uppenbart att Grekland mer eller mindre lurat sig in i EU med falska uppgifter om sin ekonomi. Man kan ju undra om EU var så ivriga att få med Grekland att man inte kontrollerade tillräckligt noga eller om det var omöjligt att uppfatta de överdrivna siffror som redovisades.

Nu ökar krisen dag efter dag och man har fått ett löfte om ekonomisk hjälp på 111 miljarder euro. Något som de större EU länderna mycket motvilligt går med på, inte minst Tyskland som får betala  en stor del. Oron har spridit sig till Wall Street och börserna i Asien som har stora börsnedgångar. Det finns en utbredd rädsla att andra ekonomiskt svaga EU-länder som Portugal och Spanien som har 20 % arbetslöshet, också skulle kunna drabbas. Sedan vet ingen hur snabbt detta kan spridas vidare från land till land. De flesta länder har stora underskott och lån. USA har en fenomenal statsskuld, till rätt stora delar uppköpt av Kina, vilket gör landet mycket sårbart.

Nu är det alltså inte bara ett askmoln, som medförde miljardförluster för flygbolagen, utan ett stort svart ekonomiskt hål som öppnat sig mitt i Europa och som potentiellt sätt skulle kunna resultera i en ny stor och djup ekonomisk stagnation. Hålet kan öppna sig och bli gigantiskt.

Grekland kan kännas långt borta från vår vardag men ekonomiskt är det nära och om det inte hanteras rätt kan det få oerhört svåra konsekvenser. Det skakar långt mer än vad man vill medge och en tydlig desperation verkar sprida sig. För den enskilde greken är det ett stålbad som drabbar hårt och skapar panik och tragedier.

För Europa kan det bli, om det sprider sig, en skakning som är allvarligare än vad någon förstått. Allt som skakas skall skaka och ett rike som inte bygger på Gud kan aldrig bestå i längden. EU-bygget, som visat sig skena i sekularisering och så snabbt som möjligt försökt vända sig bort från sitt kristna arv har inte precis vare sig en stark grund att stå på eller en säker framtid att vänta sig.