Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Skeppen till Gaza. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Hur skulle någon kunna tro att det skulle gå att skicka sex fartyg till Gaza med 700 aktivister och bryta sig igenom en blockad utan att det skulle få mycket allvarliga konsekvenser. Blockaden finns där, vad man än tycker om den, och det är utomordentligt dumdristigt och publicitetslystet att ta sådana risker. Det hjälper inte folket i Gaza utan spelar bara terroristorganisationen Hamas i händerna. Att de en enda gång blev demokratiskt valda betyder inte mycket när de, så fort de kom till makten avskaffade demokratin och har våldfört sig på sitt eget folk och vägra sluta föra krig emot Israel. En nation de lovat att utplåna och ständigt beskjuter med raketer.

Att protestera emot en blockad som både Israel och inte minst också Egypten iscensatt är enligt yttrandefriheten naturligtvis legitimt. Det görs på olika sätt hela tiden. Att försöka häva en blockad på detta sätt är oerhört oansvarigt och att sätta liv på spel. Det är att leka bror Duktig i ett krig som faktiskt pågår och där Gazas befolkning får lida av en fullständigt ansvarslös  politisk ledning. När nu alla skriker om ockupation är det viktigt att se att Israel faktiskt lämnat Gaza som nu är kidnappat av Hamas. Vad Hamas och många andra Palestinaaktivister, inklusive en del på dessa båtar, menar med ockupation är varje centimeter av Israels land. En sådan attityd bäddar för oöverkomliga konflikter.

Skandinaver har nog ingen aning om vilka krafter som är i gång i Mellanöstern  och verkar väldigt naiva i sitt sätt att agera. Man behöver knappast hundratals aktivister för att skeppa mat så det är ingen tvekan om att detta är ett stort propagandistiskt utspel inför media.  Ett naivt utspel, som att leka med elden. Man vägrade också att sända maten på något annat sätt, tex landvägen, om de nu var maten som var det viktigaste. Sedan kan Bildt nu låta hur självsäker som helst i denna tragedi. Han skulle varnat skandinaverna i tid för vad de gav sig in i.

Kastar sig sedan besättningen över israeliska soldater med yxor, knivar och andra tillhyggen så bäddar det för eldstrid och nu har det hela utvecklats till en stor tragedi med minst nio aktivister döda, ett femtiotal sårade och sju sårade israeliska soldater. Detta är framkallat av amatörmässiga provokationer som varken ger Gazabefolkningen mat, löser problemet med blockaden eller något annat heller. Men syftet var nog inte detta utan snarare försöka försätta Israel i sämsta tänkbara dager. Vem skulle tro annat än att Israel skulle hindra fartygen att bryta igenom blockaden och det kunde knappast ske någon annanstans än på internationellt vatten. Någon annan plats fanns knappast om man ville hindra dem att komma in.

Att nu islamister och vänstern vrålar ut sitt hat emot Israel kommer bara bekräfta vad Israel alltid vetat. Ingen av dessa vill att Israel skall existera och man tar varje tillfälle att hatfullt visa detta. Fartygen gav bara näring till Israel hatet, inte mat till Gazas befolkning. Det var nog aldrig meningen. Istället blev det en stor och sorglig tragedi med nio människors blod som spilldes.